Içisleri Bakanligindan yayimlanan genelde, “Fiziksel temas, hava yolu vb. yollarla çok hizli bulasabilen ve enfekte olan insan sayisi tüm Dünya’da hizli sekilde yükselen Koronavirüs (Covid-19) salgininin, toplum sagligi açisindan olusturdugu riski yönetebilmek adina sosyal hareketliligi ve insanlar arasi temasi azaltarak sosyal izolasyonun mutlak sekilde saglanmasi hayati derecede öneme haizdir. Aksi hallerde virüsün yayilimi hizlanarak vaka sayisi ve tedavi gereksinimi artmakta; vatandaslarimiz hayatlarini kaybetme riski ile toplum sagligi ve kamu düzeninin ciddi sekilde bozulmasina sebep olunmaktadir.
Koronavirüs salgininin görüldügü andan itibaren Saglik Bakanligi ve Bilim Kurulunun önerileri dogrultusunda basta ilgili Bakanliklar olmak üzere kamu kurum ve kuruluslari tarafindan birçok tedbir karari alinmis ve uygulanmistir.
Gelinen noktada Koronavirüs salgininin yayilim hizi göz önüne alindiginda; ülke geneli için bugüne kadar alinan tedbirlere ilave olarak yeni tedbirlerin alinmasi ve bazi sehirlerimiz için ek tedbirlerin planlanmasi/uygulanmasi gerektigi degerlendirilmektedir” denildi.
Genelgede, su ifadelere yer verildi:
“Saglik Bakanligi ve Bilim Kurulunun önerileri, Sayin Cumhurbaskanimizin talimatlari dogrultusunda, Il Idaresi Kanununun 11/C maddesi ile Umumi Hifzisihha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddesi kapsaminda il valileri tarafindan asagidaki ek tedbirlerin alinmasi gerekmektedir;
A- Büyüksehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon, Van) ile Zonguldak ili için;
1- Büyüksehir statüsündeki 30 ilimiz ile Zonguldak il sinirlarindan kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulasim araci, özel araç ve yaya vb.) yapilacak tüm giris/çikislar 03 Nisan 2020 Cuma günü saat 24.00’den itibaren 15 günlük bir süre için geçici olarak durdurulacaktir.
2- Bu illerimizde yasayan/bulunan tüm vatandaslarimizin belirtilen süre boyunca illerinden kalmalari esas olacaktir.
3- Bu illerde asagida belirtilen durumlarda giris/çikislara izin verilecektir.
a-) Temel ihtiyaç (gida/temizlik vb.) malzemeleri ile ilaç ve tibbi malzemeler basta olmak üzere tüm ticari faaliyetlerin sürekliligi için gerekli olan ürün ve/veya malzemelerin lojistigi, üretimi ve naklinde yurt içi ve disi tasimacilik kapsaminda görevli olanlar ve araçlari; malin cinsi, teslimat yeri/alici adresi, teslimat tarihini gösteren tasima irsaliyesi, teslimat makbuz veya fatura vb. belgeler ile giris/çikis yapabileceklerdir. Belirtilen amaçlarla kisitlanan illere giris yapanlar, giris amacini gösteren belgeler ile 72 saat sonrasina kadar teslim ilinden ayrilarak ilk çikis iline dönebilecektir. Bu sekilde giris/çikisi sinirlandirilan illere giren ticari araç sürücüleri seyahatleri süresince, degisim sürelerine uyarak maske takmak, temas gerektirdigi durumlarda sosyal mesafeye uymak zorundadirlar.
b-) Yurt içinde ticari yük/yolcu tasimaciligi yapanlar ile uluslararasi yük tasimaciligi yapanlarin giris-çikis yasagi getirilen illerimizden transit sekilde geçislerine müsaade edilecektir. Bu sekilde transit geçislerine izin verilen ticari yük tasiyicilari belirtilen illerde zorunlu dinlenme molalari/süreleri hariç hiçbir sekilde duraklama ya da konaklama yapamayacaklardir.
c-) Dogalgaz, elektrik, petrol sektöründe enerji arz güvenliginin ihtiyaç duydugu malzemenin nakli ve üretiminin gerçeklesmesinde görevli olanlar ve araçlari; enerji sektöründe görevli olduklarina dair ilgili sirket tarafindan düzenlenecek olan görev belgesi ve/veya sevk irsaliyesi ile giris/çikis yapabileceklerdir.
d-) Çalisma hayati içerisinde yer alan yönetici, çalisan ya da isyeri sahiplerinin ikamet ve isyerlerinin farkli illerde bulunmasi durumunda iller arasindaki giris/çikislari; bu durumu ispatlayan (yerlesim yeri/ikamet belgesi, SGK kayit belgesi) belgeleri ibraz etmek sarti ile yapilabilecektir.
e-) Basta saglik ve güvenlik olmak üzere kamu görevi ve hizmetinin sürekliliginin saglanmasinda görevli olanlar; görevli olduklarina dair belge veya kimlikle giris/çikis yapabileceklerdir.
f-) Yukarida sayilanlar disinda yer almakla birlikte, Valiler baskanliginda ilgili meslek kuruluslari (ticaret ve/veya sanayi, esnaf ve ziraat odalari vb.) temsilcilerinin de katilimiyla toplanan “Il Pandemi Kurullari” nin önerileri dogrultusunda illerin özel durumlari göz önünde tutularak Il Umumi Hifzissihha Kurullarinca alinacak karar ile kapsama alinacak diger faaliyetlere özgülenmis olanlar, Valilik/Kaymakamlik tarafindan düzenlenecek “Seyahat Izin Belgesi” ile giris/çikis yapabilecektir.
B- 81 Ilimizi Kapsayacak Sekilde;
1- Tüm il ve ilçelerimizde 01.01.2000 tarihinden sonra dogmus olanlarin sokaga çikmalari 03.04.2020 tarihi saat 24:00’den itibaren geçici olarak yasaklanacaktir.
2- Tüm illerde 03 Nisan 2020 Cuma günü saat 24.00’den itibaren sehir içi hareketliliginin en aza indirilmesi için alinmasi gereken ilave tedbirlerin, Il Pandemi Kurulunda görüsülmesi, Il Pandemi Kurulunca tavsiye edilen hususlarin Il/Ilçe Umumi Hifzissihha Kurullarinda karara baglanarak uygulanmaya derhal baslamasi saglanacaktir.
3- Il ve ilçelerimizde pazar yeri, market ve toplu olarak çalisilan isyerlerine vatandaslarimiz ve çalisanlar maske ile gireceklerdir. Maske takma zorunlulugu pazarlarda saticilar için de geçerli olacaktir.
4- Il ve ilçelerimizde meydanlarda sokak ve caddelerde; vatandaslarin sosyal mesafeyi gözetmeden toplu olarak yürümelerine veya bulunmalarina izin verilmeyecek, yan yana yürüyen vatandaslarimizin ise yine sosyal mesafeyi gözeterek yürümelerine dikkat çekilecektir.”
Genelgede, belirtilen tedbirlere iliskin valiler/kaymakamlar tarafindan ilgili mevzuati uyarinca gerekli kararlarin ivedilikle alinmasi, uygulamada herhangi bir aksakliga meydan verilmemesi ve magduriyetlere neden olunmamasi, alinan kararlara uymayan vatandaslara Umumi Hifzissihha Kanununun 282 inci maddesi geregince idari para cezasi verilmesi basta olmak üzere aykiriligin durumuna göre kanunun ilgili maddeleri geregince islem yapilmasi, konusu suç teskil eden davranislara iliskin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsaminda gerekli adli islemlerin baslatilmasi hususu vurgulandi.