Dis Hekimi Yalçin Genç, “Sizin agiz ve dis sagliginizin spesifik ihtiyaçlarini dis hekiminizle konusarak belirleyebilir ve saglik durumunuzdan kaynaklanan etkilerini beraber tespit ederek, gerekli önlemleri alabilirsiniz. Mesela hamilelik durumunda agiz sagliginiz ile ilgili olarak farkli bir önlem alinirken, kullandiginiz bir ilaç sebebiyle olusan bir agiz kurulugu probleminde daha farkli bir önlem alinmaktadir” dedi.“Rutin bir agiz bakim programiniz olsun”
Dis hekimiyle konusarak agiz bakim programi olmasi gerektigini ifade eden Dr. Genç, “Size uygun olan agiz bakim programini belirledikten sonra o programi uygulayin ve her gün yapmaniz gereken isler arasinda bunlara da ihmal etmeden yer ayirin, kisa bir süre uygulayip birakmayin. Fluorur kullanimi; Fluorur den sadece çocuklar degil yetiskinler de faydalanabilir. Çocuklarda dislerin gelisimine katkida bulunup çürüklere karsi direnç kazanmalarini saglarken, yetiskinlerde de çürük önleyici ve hassasiyet giderici etkiye sahiptir. Kullandigimiz dis macunu ve agiz bakim sulari yeterli oranda fluorur içerse de dishekiminiz sizin durumunuza göre ayrica daha yogun fluorur içeren preparatlar uygulayabilir ya da önerebilir. Dis firçalama ve dis ipi kullanimi; günde en az 2 defa hepimiz dislerimizi firçalamali ve dis ipi kullanmaliyiz. Bu sekilde dislerimizin üstlerine ve aralarina yerlesen bakterilerin beslenmesine izin veren plagi agzimizdan uzaklastirmis oluruz. Eger bu plak her gün düzenli olarak uzaklastirilmazsa yedigimiz besinlerin olusturacagi asidik ortamlarla bakterilerin dislerimizi çürütmesine yol açarlar. Ayrica diseti problemlerinin de olusmasina yol açarak diseti hastaliklarinin agzimizda yer edinmesini saglarlar, bunlara izin vermemek için çok düzenli ve dikkatli bir sekilde bu plaklari agzimizdan uzaklastirmaliyiz” diye konustu.
“Ara ögünler ve tatlilara dikkat”
Her yemek yenildiginde yemek artiklarinin dis aralarina biriktigini kaydeden Dr. Genç, “Bakterilere kaynak saglarlar. Ne kadar çok sik yerseniz ve bunlar ne kadar çok agzinizda kalirsa bakterilerin dislerinizi ugratacagi yikim ve olusturacaklari çürükler o derece daha fazla olur. Sekerli veya asit olusturacak gidalari yedikten sonra takriben 20 dakika boyunca disleriniz asit saldirisina maruz kalmaktadir. Eger aralarda atistirmak zorundaysaniz, ögünlerden sonra dislerinizi firçalayin ya da sekersiz sakiz kullanin. Dengeli bir beslenmek çok önemlidir, bununla beraber günlük ihtiyacimiz olan vitaminlerin de takviye edilmesi gereklidir, agiz ve dis sagliginiz için oldugu kadar genel sagliginiz için de önemlidir. Sigara kullaniyorsaniz birakin ya da azaltin; sigara içmek akciger ve agiz içi kanser riskini önemli oranda arttirir, diseti hastaliklarinin olusmasina yol açar ve dislerinizde koyu lekeler olusmasini saglar, nefesinizin kötü kokmasi da cabasidir. Sagliginiz için sigara kullanmamanizi tavsiye ediyoruz. Agzinizi düzenli olarak kontrol edin; Her ne kadar dis hekimine düzenli olarak gidiyorsaniz da, kendi agzinizi düzenli olarak kontrol edin. Kontrol zamaniniz gelene kadar agzinizda olan bir problemi fark etmeniz yapilacak tedaviyi daha kolay ve daha masrafsiz hale getirebilir. Dis kirilmasi, disetlerinde olusan sismeler, renklenmeler yada agzinizda olusan ve iyilesmeyen yaralar dikkatli bir sekilde kontrol ettiginizde sizin gözlemleyip doktorunuza bildirebileceginiz bir çok durum arasindadir. Bu kontrol özellikle sigara içenler için daha önemlidir, agiz kanserine yakalanma açisinda daha büyük risk tasidiklari için aksatmadan bu kontrolleri yapmalari gerekir. Düzenli olarak dis hekiminizi ziyaret edin; dis hekiminizin önerisi üzerine kendinize program çikartin ve düzenli olarak kontrol ve temizlikleriniz için dis hekiminize gidin, herkesin ayni siklikla gitmesi gerekmeyebilir ama yaklasik olarak 6 ayda bir gitmekte fayda vardir” açiklamalarinda bulundu.