Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde ‘Milli Istihdam Seferberligi’ +2 istihdam hedefleri ile devam ediyor.
Seferberlik kapsaminda imalat ve bilisim sektöründe mevcut istihdama ilave her bir çalisan tüm sigorta primleri ve vergileri karsilaniyor.
Is Kur tarafindan uygulanmakta olan isbasi egitim programlarinin süresi 2018’de Bilisim ve Imalat sektörlerindeki mesleklerde 3 aydan 6 aya çikarildi.
Iki yil süreli Mesleki Egitim ve Beceri Gelistirme Isbirligi Projesi (MEGIP) ile isveren örgütlerimizle is birligi içerisinde mesleki egitim ve isbasi egitim programlarini kombine eden bir sistem hayata geçirilecek.
Erzurum Çalisma ve Is Kurumu Il Müdür Vekili Recep Demir, Sube Müdürleri Halil Ibrahim Coskun, Yahya Kalkan ve Kemal Keles Is Kur çalisma salonunda konuya iliskin olarak basin toplantisi düzenledi.
Erzurum Çalisma ve Is Kurumu Il Müdür vekili Recep Demir, is istihdami tesvikleri isbasi egitim programlari, isbasi egitim program sonrasi prim tesviki, Genç ve kadin istihdami tesviki, Engelli çalistirma tesviki, Ilave istihdam tesviki, Bir senden bir benden istihdam tesviki, Asgari ücret destegi gibi ana basliklar altinda basin mensuplarina bilgi verdi.
Demir, özellikli olarak Erzurum ve civarinda isveren kisilerin en çok zorlandiklari alanlarin basinda kalifiye isçi, yeterli belgeleri alamayan isçi, is begenmeme konularinda zorlandiklarini belirtti.
Engelli istihdami desteklemek amaciyla, en az (yüzde 40) engelli raporuna sahip, is kuracagi alanda girisimcilik egitim sertifikasi olan engellilere yönelik ISKUR tarafindan saglanan kendi isini kurma hibe destegi 2018 yilinda 36 bin TL’den 50 bin TL’ ye yükseltildigini belirten Demir, “18-25 yas arasi gençlerimiz kayitli çalismaya basladiklarinda artik yetim ayliklari kesilmeyecektir. Hususi damgali pasaport sahibi olan gençlerimizin de kayitli çalismaya basladiklarinda yesil pasaportlari artik iptal edilmeyecektir” dedi.Ana maddelerden birisi olarak ön plana çikan “Bir Seden Bir Benden Tesviki” hakkinda da açiklamalarda bulunan Erzurum Çalisma ve Is Kurumu Il Müdür Vekili Recep Demir, “Dolayisi ile bu sektörlerde ilave ise alinacaklar için daha yüksek tutarda sosyal güvenlik primi destegi saglanacak. Imalat ve bilisim disindaki sektörlerde ise ilave istihdam edilecek her bir çalisanin sigorta primleri ve vergisi asgari ücret üzerinden hesaplanacak. Kadin, genç ve engelli istihdaminda tesvik süresi 12 ay yerine 18 ay olacak. Tesvik kapsamindaki sigortalilarda; ISKUR’a kayitli issiz olmasi, ise alindiklari aydan önceki üç ayda 10 günden fazla sigortasinin bulunmamasi, 1 Ocak 2018 ve 31 Aralik 2018 tarihleri arasinda özel sektör isverenlerince istihdam edilmesi sarti araniyor” dedi.
Tesvik uygulamasi ile küçük esnaf ve ticaret erbaplarina devlet tarafindan destek saglanacagi, bu kapsamda 1 ile 3 çalisani olan imalat is yerlerinin 2018 yilinda mevcut çalisan sayilarina ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yas arasi gençlerin ücret, sosyal güvenlik primleri ve vergileri bir ay isveren bir ay devlet tarafindan ödenecegini belirten demir, “ISKUR’a kayitli issiz olup, 1 Ocak – 31 Aralik 2018 tarihleri arasinda ise alinan kisileri kapsayan uygulamada ise alinacak kiside ise giris tarihi itibariyle isverenin birinci derece kan veya kayin hisim ya da esi olmamasi sarti araniyor. Bunun yani sira ise alindiklari aydan önceki 3 ayda 10 günden fazla sigortasinin bulunmamasi gerekiyor. Is yeri açisindan aranan sartlar ise imalat sektöründe faaliyet göstermesi ve bu sektörde ustalik belgesi sahibi olan isverene ait is yeri olmasi sarti araniyor. Is yerinin prim borcu, idari para cezasinin bulunmamasi ve sigortasiz isçi çalistirmamasi ve bildirdigi sigortalilari fiilen çalistirmasi gerekiyor” dedi.