Erzurum’un Ispir ilçesinde kurulan Hanimeli Kadin Girisimi Üretimi ve Isletme Kooperatifinde çalisan kadinlar hem üretiyor hem de satiyor. Proje kapsaminda açtiklari dükkanda ürünlerini satan kadin girisimciler siparislere yetisemiyor.
Dogu’nun ilk kadin kooperatifi olma özelligi tasiyan Ispir Hanimeli Kadin Girisimi Üretimi ve Isletme Kooperatifi 10 kadina istihdam sagliyor. 2019 yilinin Temmuz ayinda kurulan kooperatifle birlikte Ticaret Bakanligi’nin KOOP-DES Projesine basvuru yapan kadin girisimciler, proje onaylaninca Hanimeli Yöresel Lezzetler Dükkanini Ispir’de açti. Ispir fasulyesi, manti, su böregi gibi yöresel yemeklerin yapildigi dükkana müsteriler yogun ilgi gösteriyor. Öte yandan Erzurum’un ilk kadin kooperatifi olan Hanimeli Kadin Girisimi Üretimi ve Isletme Kooperatifi, Istanbul Marka ve Kariyer Zirvesin’de ”Yilin Kadin Girisim Projesi” kategorisinde Altin Marka ödülünü aldi.
Ev hanimlarina imkan olsun diye kuruldugunu belirten Fatma Haki, “Ben de ev hanimiyim. Bizim için büyük bir imkan. Evde de çalisiyorduk ama burada kendimizi özel hissetmeye basladik. Çalisiyoruz para kazaniyoruz. Çalisan anne olmak çocuklarimiz içinde güzel bir duygu oldu. keyifli çalisiyoruz burada. Kooperatifin bize verdigi güzel bir imkan bizde bunu sonuna kadar degerlendirmeye çalisiyoruz. Esimin bana verdigi destek inanilmaz. 24 saat ev hanimiydim. Simdi sabah buraya geliyorum aksama kadar buradayim. Çocuklarim kendileri ile ilgilenmeye çalisiyorlar. Destekleri çok fazla. Onlarin destekleri ile basariyoruz. Ispirli kadinlar bir seyleri basariyorlar diyorlar. Geri dönüsler çok güzel” dedi.
Yeni is hayatina kiziyla birlikte katildiklarini ifade eden Gülcan Aydemir, “Bu bizim için büyük bir seydi. Biz normal de evde, bahçelerde çalisan kadinlardik. Bizim için büyük bir heyecan ileri bir gidis oldu bu durum. Esimin çok destegi oldu” diye konustu.
“Kadinlarin emeklerinin karsiligini alabilecegi bir kooperatif kurduk”
Ispir Hanimeli Kadin Girisimi Üretimi ve Isletme Kooperatifi Kurucu Baskani Ipek Merve Coskun, “Ispirli hanimlarla tanisinca gördügüm sey burada bütün üretim islerini kadinlar yapiyor. Bizim bölgemiz çok kirik bir cografya. Makinali tarim olamadigi için kadinlar hep el gücüyle yapiyorlar. Ancak bu çalismalarinin maddi ve manevi olarak biraz daha tam karsiligini alabilecegi bir sisteme oturtmak gerekiyordu. Bizde kadinlarla beraber bir kadin kooperatifi kurmaya karar verdik. 2019 yilinin Temmuz ayinda Ispir Hanimeli Kadin Girisimi, Üretimi ve Isletme Kooperatifi olarak resmi sekilde kurulmus olduk. Erzurum bölgesinde ilk kurulan bir kadin kooperatifi olmamiz sisteme düsünce 2019 yilinda bir ay sonra Ticaret Bakanligi’nin Türkiye Kooperatifler Fuari’na davet edildik. Bu kadinlarimizin ürettigi ürünlerimiz fasulyemiz basta olmak üzere hepsini fuara tanitma ve satma amaçli götürdük. O fuarda gördük ki bizim ürünlerimiz disarida çok ragbet görüyor aslinda. Kadinlarimizin yaptigi çalismalarin aslinda bosa gitmeyecegini gördügümüz bir olusum içinde olmamizi sagladi” ifadelerini kullandi.
“Yatirimcilarla birlikle ürünlerimizin üretimini her noktada artirabiliriz”
Mart ayindan itibaren pandemiden dolayi çalismalara ara vermek zorunda kaldiklarini kaydeden Baskan Coskun, “Bu arada Ticaret Bakanligi’mizin kadin kooperatifleri için baslattigi KOOP-DES bir proje hazirlayip basvurduk. Hanimeli Yöresel Lezzetler Dükkani projesiyle basvuru yaptik. Bu dükkani o projeyle açtik. 27 kalem endüstriyel mutfak ürünü malzemesi aldik. Bakanlik tarafindan projemiz onaylaninca bizde üretime baslamis olduk. Pandemiden dolayi restoran bölümümüz kapali ama ilçe halkimizin, Erzurum’da ki vatandaslarimizin çok büyük ilgisi var. Ürünlerimizden manti ve eristeyi stok yapamiyoruz aninda tüketim oluyor. Buradaki esnafimiza paket yemekler gönderiyoruz. Hem kadinin elinden çikan hem de hijyen olarak dikkat ettigimiz bir ortam oldugu için çok da beklemedigimiz bir ragbet gördük. Suan gördügümüz ilgi çok büyük ve Ispir gibi bir cografyada böyle bir isi hayata geçirmemiz birçok noktada bizim dikkat çekmemizi sagladi. Kadinlara is istihdami saglamamiza gerek yok çünkü bizim kadinlarimiz zaten hep çalisiyorlar. Onlarin çalismalarinin karsiligini verebilecegimiz bir sisteme ihtiyacimiz vardi. Dükkanimizda 10 tane kadin çalisiyor. Bizim bölgemiz Kaçkar Daglarinin güney yamaçlarina bakan etekleri. Makinali tarimin olmadigi, çok göç vermis bir memleket ama topraklarimiz halen çok verimli. Yatirimcilardan balin, pekmezin en iyisi, ispir fasulyesinin de üretimini de her noktada daha çok artirabiliriz. Ticaret Bakani Ruhsar Pekcan, Erzurum Il Valimiz Okay Memis, Genel Müdürlüklerimiz ve Il Müdürlüklerimize desteklerinden dolayi da tesekkür ederiz” seklinde konustu.