Genel Cerrahi Uzmani Doktor Hamdi Koçer, “Kasik bölgesindeki fitiklar kadinlarda da görülür ancak erkeklerde görüldügü kadar sik degildir.” dedi.
Kasik fitiginin her on erkege karsi sadece 1 kadinda rastlandigini belirten Genel Cerrahi Uzmani Doktor Hamdi Koçer, “Kasik bölgesindeki fitiklar kadinlarda da görülür ancak erkeklerde görüldügü kadar sik degildir. Karin duvarinda kasik bölgesindeki bir açikliktan iç organlarin disariya dogru çikmasi ile olusur. Kasik fitiklari her on erkege karsi sadece 1 kadinda rastlanir. Kadinin kasigi üstünde sislik veya bir kitle olusmasi hemen hemen görünen en önemli semptomdur. Bu sislik üst bacak ile kasik arasindaki kasik kivriminin hemen üzerinde ortaya çikar. Özellikle ikinmak, öksürmek veya karin içi basincini arttiran sportif eylemler fitigin ortaya çikmasini kolaylastirir. Kadin sirt üstü yattigi zaman sislik kaybolur.” diye konustu.
Kadinlarda kasik bölgesinde görülen fitiklarin genel olarak daha küçük ve kolay fark edilmeyebildigini kaydeden Genel Cerrahi Uzmani Doktor Hamdi Koçer, “Hastanin tek yakinmasi o bölgede agri ve hassasiyet olabilir. O nedenle kadinlarda kasik fitiklarinin muayenesinde dikkatli olmak ve emin olmak için radyolojik yardimci yöntemleri daha sik kullanmak gerekir. Kasik fitigi ile beraber görülen bu bölgedeki agri, hassasiyet veya basinç hissi kasik fitiklarinda sislige eslik eden diger semptomlardir. Bunlarin hepsi olmasi gerekmez ancak hastada bu tür yakinmalar da varsa fitigin daha ciddi oldugu anlamina gelir: Fitigin geçtigi yirtik veya kanal zorlanmakta ve fitik büyümekte olabilir. Veya fitik bölgesinden geçen iç organlar genellikle barsaklar karina geri dönemeyecek olabilir. Bu yakinmalarin ciddiye alinmasi gerekir. Eger fitik bölgesinde ciddi agri ve hassasiyet ile birlikte fitik artik karin içine dönmüyorsa, fitik bogulmasi veya barsak dügümlenmesi gelismis olabilir. Bu durumlar çok acildir ve derhal ameliyat gerektirebilir. Kadinlarda görülen kasik fitiklari anatomik özelliklerinden dolayi, erkeklere göre daha fazla bogulma riski tasir. Bu tür kasik agrilari ve hassasiyetler eger belirgin bir fitik sismesi yoksa baska nedenlerden de kaynaklaniyor olabilir. Hastanin dikkatli muayenesi, ultrasonografi ile degerlendirilmesi özellikle agrili fitiklarda önemlidir. Agrinin fitik disi nedenlerden de kaynaklanabilecegi unutulmamalidir. Çünkü kasik çevresi kemik-eklem-baglardan kaynaklanan kronik agrilarin çok sik görüldügü bir bölgedir. “ seklinde konustu.
Kasik fitiginin sirt üstü yatildiginda kolayca karin içine dönüp kayboldugunu ifade eden Dr. Hamdi Koçer, söyle konustu:
“Daha önceleri kaybolan fitik, artik kaybolmuyorsa bogulmus fitik ortaya çikmistir. Karin duvarindaki delikten disari çikan barsaklar, yirtik içinde sikismis ve artik geri dönemiyor anlamina gelir. Bogulan barsaklarda dolasim bozuklugu yani gangren olursa, çok acil ameliyat gerekir.
Bogulmus fitigi olan kadinlarda eger tedavide gecikme olursa, bulanti-kusma, siddetli karin agrisi, ve daha sonra gaz ve diski çikamayacak sekilde kabizlik gelisir. Hastanin kan degerleri ve genel durumu hizla bozulur. O nedenle dikkatli olmak hatta fitik bu noktaya gelmeden önce uygun kosullarda ameliyat ile onarilmasi daha sagliklidir.”