Kadin Hastaliklari Dogum ve Tüp Bebek Uzmani Prof. Dr. Bülent Berker, kadinlarda miyom problemine dikkat çekti.
“Miyom, hastada hiçbir sikâyet yapmayacagi gibi çok çesitli sikayetler de yapabilir” diyen Prof. Dr. Berker, “Bunlardan bir tanesi de kansizliktir. Miyom eger rahim kavitesini itiyorsa veya rahim kavitesi içine yerlesmisse rahim iç zarini bozacagi için adet sirasinda rahimin kasilarak damarlari kapatmasina engel olacagi için ya da damarlarin fazla miktarda artmis olmasina sebep olacagi için adet miktarini arttirabilir, ara kanama yapabilir veya adet süresinin uzamasina sebep olabilir” diye konustu.
Miyom’un Guatr hastaligi oldugunun zannedilebilecegini ifade ederek, “Bu gibi durumlarda bazen çarpintisi oldugu için kendisinde guatr hastaligi oldugunu zannedebilir ya da bende niye demir eksikligi var niye ben halsizim, niye kendimi dinç hissetmiyorum gibi düsünebilir ve kadin dogum doktoru disinda baska bir hekime gidebilir ve yapilan arastirmalarda görülür ki demir düzeyi düsük, hemoglobin düzeyi düsük ve istenen radyolojik görüntülerde de bakilir ki rahim içerisinde miyom var o zaman kansizligin sebebi ortaya konmus olur. Eger bu tür tetkikler yapilmadiysa hastaya kan yapici ilaçlar verilecek ve asil sebep orada durdugu için hastanin kansizligi bir süre sonra tekrarlayacak.
Dolayisiyla kansizligi olan hastalarda miyomun varliginin çok dikkatli arastirilmasi lazim. Çünkü bu hastalarda tedavi de çok kolay. Eger miyomu ortadan kaldirirsak ki bu çok basit küçük bir ameliyat ile gerçeklestirilebilir, özellikle rahim boslugu içerisindeyse histeroskopi dedigimiz rahim içerisinde kapali ameliyat yapiyoruz onunla çok rahatlikla kaldirilabilir. Yine bazi miyomlarda miyom rahim duvarinda olsa bile rahim kavitesindeki itmeden dolayi iç zar yüzeyini arttirdigi için kanama kanamaya sebep olabiliyor” dedi.
Prof. Dr. Bülent Berker, miyomun küçültülmesi ve miyom ameliyati konusunad ise sunlari söyledi; “Hastalar bazen o kadar çok kansiz olabiliyorlar ki bu hastalara ameliyat etmeden önce kan nakli yapmak gerekiyor. Bazen bunu tercih etmiyoruz, GnRH analoglari dedigimiz bir takim igneler var, aylik igneler yaparak miyomun boyutunu küçültüyoruz miyomun bu arada kanama miktarini azaltmis oluyoruz, hastada kanama azalinca kansizligi da azalacagi için bir süre sonra demir depolari doluyor ve hastanin kan düzeyi normale geliyor ama sebep orada oldugu için hasta normale gelmis bile olsa sikinti olusturmaya devam ediyor. Bazi hastalar soruyor ‘’igne ile tedavi olmuyor mu?’’ diye, igne ile tedavi yapilamaz ama miyomun küçültülmesi söz konusu. Miyom küçülünce de daha küçük bir ameliyat ile hastanin kansizliginin sebebi ortadan kaldirilmis oluyor.
Su bir gerçekki, birçok kadin rahimlerini korumak istemektedirler. Hastalarimizin tercihlerine saygili olunarak tüm tedavi seçenekleri hastaya ayrintili olarak sunulmali ancak hastanin üreme kapasitesini koruma istegi de varsa, miyomektomi dedigimiz sadece rahimdeki urun alindigi yani rahmin korundugu ameliyat yapilmalidir. Tabiiki de burada cerrahin deneyimi ön plana çikmaktadir. Miyomektomi ameliyatini hastanin ve myomun durumuna göre karindan, vajinal yolla, laparaskopi ile veya histeroskopi ile yapiyoruz.”