Geleneksel Türk kukla ve Karagöz sanatinin Dogu’daki temsilcileri olan Yilmaz Karakuzu ile Oguzhan Vartolioglu, ürettikleri onlarca maske, kukla ve Karagöz figürleriyle unutulmaya yüz tutan gelenekleri gelecege tasiyorlar.
Erzurum Devlet Tiyatrosu sanatçilari Yilmaz Karakuzu ile Oguzhan Vartolioglu, sahne alamadiklari Pandemi sürecinde Türk tiyatrosunun bir gelenegi olan kukla, maske ve Karagöz figürleri üretti.
Ayni zamanda Milletlerarasi Kukla ve Gölge Oyunu Birligi (UNIMA – Union International De La Marionette) üyesi olan Dogu Anadolu’daki tek kukla ve Karagöz temsilcileri, unutulmaya yüz tutan bu gelenekleri gelecege aktarmak için ‘O-Y’ adini verdikleri atölye kurdu. Maske üretiminde Türkiye’deki sayili ustalar arasinda yer alan ikili, Türk kukla ve Karagöz sanatini yasatmak için çalistiklarini söyledi.
“Çok az kisi kaldi”
Türkiye’de çok az tiyatro ve kisi tarafindan icra edilen kukla sanatini Erzurum’da yasatmak istediklerini belirten sanatçi Yilmaz Karakuzu, “Pandemi sürecini en iyi sekilde degerlendirdik ve çok sayida kukla ve maske yaptik. Maalesef ülkemizde bu isi yapan çok az ve degerli ustalarimiz kaldi. Onlarin izinden yürüyerek bu sanati Erzurum’da yeni nesle tanitmak, oyunlar sahnelemek istiyoruz. Ayrica Karagöz sanatini diri tutmak da en büyük arzumuz” dedi.
“Gelenegimizi yasatmak için çalisiyoruz”
Tiyatro sanatçisi Oguzhan Vartolioglu ise kukla sanatiyla birlikte dünya tiyatrosunda önemli bir yeri olan maskeleri de tasarladiklarini dile getirdi. Vartolioglu, “Maske tiyatrosu dünyada ilgi odagi ama Türkiye’de ne yazik ki çok az tiyatroda icra ediliyor. Biz bunu daha genis kitlelere tanitmak ve duyurmak istiyoruz. Farkli malzemeler ve özellikle plastikten maskeler üretip, mask oyunlari hazirliyoruz. Tek amacimiz bu geleneklerimizi yasatmak” diye konustu.