Uzman Diyetisyen Sebnem Kandirali Yildirim, “Muz potasyumun iyi bir kaynagidir. Potasyum kalp atimi için vücuttan elektrik akiminin geçmesini saglayan bir elektrolit mineraldir. Yüksek potasyum ve düsük sodyum içerigi ile muz yüksek kan basincini önleyerek kardiyovasküler hastaliklara karsi korur. Yapilan bir çalismada günde 4069 mg potasyum alan bireylerde, günde 1000 mg alanlarla karsilastirildiginda iskemik kalp hastaligindan ölüm riskinin yüzde 49 azaldigi saptanmistir. 1 orta boy muz 422 mg potasyum içerir. Yüksek potasyum alimi inme riskini azaltir, kas kütlesinin azalmasina önler, kemik-mineral yogunlugu korur ve böbrek tasi olusum riskini düsürür” dedi.
Diyetisyen Yildirim, muzun faydali oldugu diger durumlari söyle siraladi:
“Depresyon ve ruh hali: Içerdigi yüksek triptofan seviyeleri ile muz depresyonla mücadelede etkilidir. Triptofan vücutta ruh halini arttiran beyin nörotransmitteri olan mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonine çevrilir. Muz B6 vitamini içerigi ile iyi bir uyku çekmenizi saglar ve magnezyum içerigi ile de kaslarin rahatlamasina yardimci olur. Kan sekerini düzenleyici ve stres giderici, rahatlatici özelligi ile muz post menapozal belirtileri de azaltir.
Ülser tedavisi: Dogal bir antiasit görevi görür. Düzenli muz tüketimi mide ülserlerine karsi koruma saglar. Muzdaki bilesikler midede hidroklorik aside karsi kalin koruyucu bir bariyer olusturur. Muz proteaz inhibitörlerini de içerir, bunlar mide ülserlerinin ana nedeni olan bazi bakterileri ortadan kaldirmaya yardimci olur.
Diyare (ishal) tedavisi: Ishalde potasyum gibi elektrolitler büyük miktarda kaybolur, bu durum halsizlikle sonuçlanabilmektedir. Muz potasyum içerigi ile kaybolan miktarlari yenilemeye yardimci olur.
Sindirim ve kilo kaybi: Muz yüksek lif içerir, 1 muz yaklasik günlük lif ihtiyacinin %10’unu içerir. B6 vitamini ile Tip 2 diyabete karsi korur ve kilo kaybina yardimci olur, beraberinde sislikleri azaltir, sinir sistemini güçlendirir, beyaz kan hücrelerinin üretiminde yardimcidir. Muz hem tatli tadi hem de tok kalmayi saglayici özelligi ile açlik hissini bastirir. Yorucu egzersizler öncesi hem enerji saglamak hem de kan sekeri seviylerini düzenlemek için 2 muz tüketin. Içerdigi magnezyum ile muz kas kramplarini da önler.
Görme fonksiyonlari: Muz bir havuç kadar göz sagligi açisindan etkili olmasa da az ama belli miktarda A vitamini içerir. A vitamini gözleri korumak için esansiyeldir, normal göz fonksiyonlarinin devamliligini saglar, gece görüsü arttirir. A vitamini içerdigi bilesikler ile göz çevresindeki membranlari korur ve korneaya isigin gelmesini saglayan proteinlerin yapisinda bulunur. Muzda merkezi görmeyi bulaniklastiran bir durum olan makula dejenerasyonuna karsi koruma saglar.
Kemik sagligi: Muz kalsiyumdan zengin bir kaynak olmasa da kemikleri güçlendirmeye yardimcidir. Sindirilemez karbonhidratlar olan fruktooligosakkaritlerden zengindir, bu prebiyotik karbonhidratlar sindirim dostu probiyotikleri ve vücudun kalsiyum emme kapasitesini arttirirlar.
Kanser: Bazi kanitlar muzun orta düzeyde tüketiminin böbrek kanserine karsi koruyucu oldugunu düsündürtmektedir. Yapilan bir çalismada ayda 75 porsiyon sebze/meyve tüketen kadinlarin böbrek kanserine yakalanma risklerinin %40 azaldigi saptanmistir, bu çalismada muzun özellikle etkili oldugu görülmüstür. Haftada 4-6 adet muz tüketimi böbrek kanserine yakalanma risklerini yari yariya azaltmistir. Böbrek kanseri riskini azaltmada yardimci olan muzun bu özelligi yüksek seviyede antioksidan fenolik bilesik içermesinden kaynaklanmaktadir. Yasamin ilk 2 yilinda muz, portakal ve portakal suyu tüketimi çocukluk lösemi riskini azaltabilmektedir. Iyi bir C vitamini kaynagi olarak da muz kansere neden olan serbest radikal hasarini azaltici özelliktedir. Muz gibi meyve ve sebzelerden yüksek lif alimi da kolorektal kanser riskini azaltir.”
Orta düzeyde tüketimde muzun herhangi belirli bir yan etkisi olmadigini ifade eden Yildirim, “Asiri miktarda tüketimi içerdigi aminoasit kan damarlarini genislettigi için bas agrisi ve triptofan içeriginden (olgun muzlarda daha fazla) ötürü de uyku yapabilir. Ayrica muz sekerli bir meyvedir, fazla alimi agiz bakimi düzgün olmayan bireylerde dis çürügüne yol açabilir. Glisemik indeksi yüksek oldugundan seker hastalari aldiklari karbonhidrat miktarina dikkat ederek olgun olmayan muzlari tercih edebilirler. 1 orta boy muz (126 g) 110 kaloridir, 30 g karbonhidrat ve 1 g protein içerir. Saglikli yetiskinler için günde 2 su bardagi meyve tüketimi önerilmektedir, bu miktar 2 muz olarak da düsünülebilir” açiklamalarinda bulundu.