Dr. Sevgi Ekiyor, maddeler halinde su bilgileri verdi:
1. Botoks sagliga zararli midir ve gebelikte yapilabilir mi?
Botoks bir toksin olsa da sagliga zararli degildir. dogru sekilde uygun dozlarda yapilmadiginda ancak bazi komplikasyonlar; kaslarda asimetri, gereginden fazla kalkmis kaslar nedeniyle saskin bir yüz ifadesi, kaslarin yukariya hiç kaldirilamamasi, kaslarin ve göz kapaklarinin asagiya düsmesi, agiz kenarina yapilan uygulama sonrasi konusma zorlugu, yetersiz uygulama nedeniyle kirisikliklarin giderilmemesi veya kaslarin kalkmamasi görülebilir. Bunlarda hekim tarafindan düzeltilebilir. Botoksun gebelik ya da emzirme sirasinda kullanim güvenilirligi saptanmamis olup C kategorisinde yer almaktadir. Botoksun gebelik ve emzirme döneminde kullanilmasi önerilmemektedir.
2. Botoks yüzde sisme, gözaltlarinda sisme yapar mi?
Botoks bir dolgu maddesi görevi görmez. Yüz bölgesindeki mimik kaslarina geçici ve uygulama ihtiyacina bagli tam ya da kismi felç yapar. Haliyle diger komsu mimik kaslari daha efektif çalismaya baslayinca o bölgede daha önce hastanin fark etmedigi katlanmalar artar ve hastaya gözaltindan sisiik ve torbalanma yapmis olarak zannedilir. Böyle bir etkisi yoktur.
3. Dolgu maddelerinden en sik kullanilan hyarulonik asit nedir?
Hyaluronik asit insan vücudunda bulunan saglik açisindan önemli bir madde olup ilerleyen yaslarda vücutta azalmaktadir. Dolgu maddesi olarak 19. Yüzyilin ikinci yarisindan beri kullaniliyor olup gayet güvenilir bir yöntemdir. Kirisikliklarin azalmasi , su dengesi , eklemlerde yumusatici etki etmesi gibi birçok faydasi da bulunmaktadir. Dolgu maddesi bulundugu bölgeye sadece etki gösterir. Etrafina su toplama özelligi olup bu sebeple uygulamalarda sislik gözlemlenebilir. Kendiliginden gerileyebilkecek bu sislik açisindan gene de birkaç gün alkol tüketmeme, ara ara soguk uygulama, çok sicak su ,buhar,sauna gibi ortamlardan sakinma gibi tedbirlerle atlatilir. Geçici dolgularin etkisi uygulamasinin ömrü 6 ay ile 24 ay arasinda degismektedir. Bu süre seçilen dolgunun içerigine ve yogunluguna göre degismektedir. Hastanin cildinde yag oraninin ve su miktarinin azalmasina bagli olarak bütçesel olarak daha az dolgu talep edilmesi ile çalismada tatmin edici sonuçlar alinmayabilir yoksa; vucudunuzda dolguyu yikacak hyalurinidaz enzimi normal seviyelerden fazla olmadikça ya da disaridan tüketilmedikçe dolgunun kendiliginden yikimi beklenmemektir.
4. Mezoterapiler çarpinti fenalasma yapar mi? ne gibi yan etkiler olabilir?
Mezoterapide sistemik dedigimiz çarpinti bulanti bas dönmesi gibi bulgular beklenmez. Mezoterapi sadece cilt içi uygulanan bölgede yanma hissi, kizariklik, hassasiyet igne yerlerinde morarma yapabilir. Bunlar da buz ve hekim tarafilan önerilen krem uygulamalari ile gene birkaç gün alkol tüketmeyip sicak su sauna vbuhardan uzak durarak geçecek yan etkilerdir.
5. Bronzlasmak islem yaptirmaya engel midir?
Bronzlasmak cilt yapisinda su kaybi yaratip gerginligini artiran üst cilt tabakasinin ölü hücrelerini çogaltan bir durumdur. Bu sebeple asitle yapilan yüz soyma islemleri ve tüm yüz uygulanicak lazerle cilt gençlestirme ve lazerli epilasyon islemleri için engeldir. Genel olarak günesle direk temas etmemek günes kremi kullanimi ve güneslenmenin 10.00-11.00 gibi ya da 16.00 dan sonra yapilmasini uv isinlarinin zararli etkilerinden korunmak için ister isle yaptirsin ister yaptirmasin tüm hastalarimiza öneririz.
6. Botoks asiri terleme tedavisinde kullanilmaktadir peki etkisi nasildir ve hangi bölgeler için uygundur?
Hiperhidrozis tedavisinde kullanimi, ter bezlerine ulasan sinirlerde geçici blokaj sayesinde ter olusumunu geçici olarak durdurmasina baglidir.. En sik koltukalti asiri terlemesi olanlarda , el ve ayaklarda da kullanir. Etki süresi 3-9 ay sürmektedir. Yüz terlemelerinde çok etkili degildir. Yüz uygulamalarinda ciltte gerginlik vs yapacagindan o bölgede estetik degisiklik istemeyenler için uygun degildir. Genelde ilkbaharda botoks enjeksiyonu yapilan kisilerde yaz dönemini mutlu bir sekilde geçirmek hedeflenir.
7. Bazi kisilerde saç ekimi basarisiz olmaktadir bunun nedenleri nelerdir ve neler önerirsiniz?
Vücuttaki kilin veya saçin oldugu yerden doku disina alinip; baska bir vücut veya saçsiz alana ( saçsiz veya vücutta baska bir alana) yerlestirilmesi islemine saç ekimi denir. Saç ekimi bir tür doku naklidir ve bu nakil kisinin kendi dokusuyla yapilir. En sik erkelerde, erkek tipi androjenik dökülmeler için uygulanmaktadir. Saç ekimi yapilmadasn önce ve yapildiktan sonra dikkat edilmesi gerekn hususlar vardir. Kisinin saçli derisini saç ekimine prp mezoterapi saç botoksu gibi kisiye uygun tedavilerler hazirlamak mühimdir. Vucutta bulunan herhangi vitamin eksikligi hormonal bozukluk gibi durumlarin tespiti yapilip onlara yönelik tedaviler baslanmalidir. Islem sonrasinda da saç kaybetmis bir bölgenin gene ayni seyi tekrarlama mekanszmasini bozmak iyilestirmek esasiyla tam basariya ancak ulasilabilir.