Uzman Diyetisyen Sebnem Kandirali Yildirim, nar tüketmenin kalp krizi riskini azalttigini söyledi.
Uzman Diyetisyen Sebnem Kandirali Yildirim, “1 orta boy nar yaklasik 100 kcal dir, 26 gram karbonhidrat içerir. Mükemmel bir C ve K vitamini, iyi bir lif, potasyum, tiamin, folat, manganez ve bakir kaynagidir. 122 adet fitokimyasal içerir. Fitokimyasallar bitkiler tarafindan üretilen bilesiklerdir, hücreleri korumak için birlikte çalisirlar. Bütün meyveler arasinda en kuvvetli (flavonoidler ve polifenoller) antioksidandir. Antioksidanlar hücre hasarini önlemek için serbest radikalleri nötralize ederler. Kanser karsiti ve bagisiklik destekleyici etkileri mevcuttur. Anti-aging (yaslanma karsiti) ve anti inflamatuar (iltihaplanma karsiti) özelliktedir” dedi.
Narin hücresel fonksiyonlarda gençlestirici etkiye sahip oldugunu ifade eden Yildirim, “Kalp krizi, felç ve emboli hastaligina (akciger hast.) neden olabilecek kan pulcuklarinin toplanmasini engeller. Prostatik (prostat) kanser antijenlerinin azaltilmasi ve meme kanser hücre çogalmasinin önlenmesinde etkili oldugu çalismalar mevcuttur. Günes isiginin zararli etkilerine karsi koruyucudur. Deride görülen kizarikliklar ve hafif yaniklardan korunmada etkilidir” diye konustu.
“Kolesterol ve diger kardiyak risk faktörlerini azaltir”
Kan basincini düsürmeye fayda sagladigini kaydeden Yildiirm, “Her gün nar suyu içmek sistolik kan basincini düsürmeye yardimci olabilir. Ancak nar suyunun uzun vadede genel kan basincini düsürebilecegini belirlemek için daha fazla çalisma yapilmasi gerekmektedir. C ve E vitamini gibi bagisikligi arttiran vitaminler sayesinde nar suyu hastaliklari önleyebilir ve enfeksiyonla mücadele edebilir. Nar ayrica laboratuvar testlerinde anti bakteriyel ve anti viral (virüs karsiti) olarak gösterilmistir. Yaygin enfeksiyonlar ve virüsler üzerindeki etkileri için çalismalar devam etmektedir. Depresyon ve osteoporozdan (kemik erimesi) korunma ve etkilerini azaltmada faydalidir. Yapilan bir arastirmaya göre, günlük 227 ml nar suyu içmek, ögrenme ve hafizayi artirabilir. Nar suyunun antioksidan konsantrasyonu ve oksidatif stresi etkileme yetenegi, kadinlarda dogurganliga faydali olabilecegini göstermistir. Oksidatif stresin sperm disfonksiyonuna neden oldugu ve kadinlarda dogurganligi azalttigi çalismalarca gösterilmistir. Nar suyunun plasentada da oksidatif stresi azaltmaya yardimci oldugu gösterilmistir, ancak arastirmacilar, bunun saglayabilecegi kesin faydalari henüz bilmemektedirler. Nar suyu içmek hem kadin hem erkeklerde seks hormonlarinin ana hormonlarindan olan testosteron seviyelerinde artis saglamaktadir. Nar geleneksel olarak Orta Dogu ve Hindistan’da diyabet için bir çare olarak kullanilmistir. Narin diyabet üzerindeki etkileri hakkinda hala çok sey bilinmezken, insülin direncini azaltmaya ve kan sekerini düsürmeye yardimci olabilecegi düsünülmektedir. Visne ve pancar suyundan sonra nar suyu da yeni spor performansi ve dayaniklilik arttiricilar arasinda yerini almaktadir. Nar suyu, agrinin azalmasina ve güç kazaniminin iyilestirilmesine yardimci olabilmekte, ayrica egzersizden kaynaklanan oksidatif hasari azaltmaktadir. Insan çalismalarinda aterosklerotik plaklari (damar sertlesmesi) tersine çevirmede etkili oldugu bulunmustur. 1 bardak nar suyu kirmizi sarap, yesil çay, yaban mersini, açai üzümü ve turna yemisinden daha fazla antioksidan içerir” ifadelerini kullandi.
Ulusal Saglik Enstitüleri’ne göre orta derecede. Nari düzenli kullanimdan önce doktora danisilmasi gerektigini belirten Yildirim, bazi ilaçlarla da etkilesime girebildigini söyledi.
Uzman Diyetisyen Yildirim, bu ilaçlari söyle siraladi:
“Kolesterol düsürücü ilaçlar, antikoagulanlar (pihtilasma önleyiciler), yüksek tansiyon ilaçlari.”