Bugün, 7 Temmuz 2025 Pazartesi

Oltu taşı bu kez ebru ile buluştu

Erzurumlu Ebru Sanatçısı Mehmet Kotan, Oltu taşının tozunu ilk kez kullanarak birbirinden güzel eserler ortaya çıkardı.

KÜLTÜR SANAT 27.10.2023 18:22:00 0
Oltu taşı bu kez ebru ile buluştu


Ünü artık dünya geneline yayılan ve sadece Erzurum’un Oltu ilçesindeki madenlerden çıkarlan Oltu taşı; tespih, takı ve daha onlarca ürüne dönüşebiliyor. Aynı zamanda Oltu ilçesinde dünyaya gelen Ebru Sanatçısı Mehmet Kotan, Oltu taşını tozunu farklı bir şekilde değerlendirerek birbirinden güzel ebru eserleri ortaya çıkardı.
18 yıldır ebru çalışmaları yapan Mehmet Kotan, yıllar önce Oltu taşının ebru sanatında kullanımı ile alakalı düşüncesi olduğunu belirterek, “Oltu taşını ezerek toz haline getirdim. İki mermer arasına tekrar ezdik. Bilinenin aksine Oltu taşı aslında kahverengi bir tona sahiptir. Bu taş hava ile temas edince sertleşir ve siyah rengini alır. Oltu taşını ebruda kullandığımızda kağıtta öz rengini çıkarıyor. Oltu taşımız taş olarak başta tespih olmak üzere usta ellerde birçok ürüne dönüşüyor. Benim ebru çalışmalarımda ilk kez farklı bir formatta görücüye çıkmış oldu. Çifte Minareli Medrese’nin avlusunda eserlerimiz sergilenmektedir” dedi.
Oltu taşının zor da olsa ebru eserlerinde kullanılmasının bir Oltulu olarak kendisini mutlu ettiğini anlatan Mehmet Kotan, “Hem zeminde hem de desenlerde kullandım ve hakikaten güzel eserler ortaya çıktı. Kahverenginin birçok tonunu yakalamak mümkün. Bu tamamen kıvamla alakalı bir durum. Genç kardeşlerime de ebru sanatı ile tanışmalarını ve yapmalarını tavsiye ederim” diye konuştu.

Trendyol 1. Lig 2025-2026 Sezonu fikstürü belli oldu

Erzurumlu sporcu Türkiye şampiyonu oldu, Milli takıma seçildi

Dünya Matbaacılar Günü Ankara'da kutlandı

Pekmez ocakları bu kez pestil için yandı

Jandarma ekiplerince bir ayda arama kaydı bulunan 100 şahıs yakalandı

İşte Erzurum itfaiyesinin kahramanları

Pekmez ocakları bu kez pestil için yandı

Vali Çiftçi vatandaşlara aşure dağıttı

Pazaryolu'nda 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı

Erzurumlular temmuz ayında soba yaktı

Dünyanın dört bir tarafından gençler Erzurum'da buluşuyor

29’ncu Sultan Sekisi toplantısı için bir araya geldiler

Pazartesi 22.2 ° / 6.9 °
Salı 23.9 ° / 8.3 °
Çarşamba 24 ° / 9.9 °