Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi öncülügünde 4-7 Ekim tarihlerinde, Antalya’nin Manavgat ilçesinde düzenlenen ve katilimin oldukça yogun oldugu kongreyle ilgili degerlendirmede bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli; kongrenin amacinin, organik kimyayi kapsayan alanlarda en güncel çalismalari tartismak ve gelecegin organik kimyacilari ile degerli bilim insanlarini bir araya getirmek oldugunu belirterek, “Kongremiz, degerli bilim insanlarimiza bilimsel ortamda fikir alisverisinde bulunma imkâni sagladi” dedi.
“Kimya Alanindaki Basarimizi Yansitan Bir Kongre Oldu”
Bu ve benzeri etkinliklerin, genç akademisyenleri bir araya getirerek gelecekte olusacak birlikteliklerin çekirdegini olusturmasi açisindan oldukça önemli oldugunu vurgulayan Rektör Çomakli, çagin bilgi ve bilim çagi oldugunun önemine degindi. Bu tür çalismalarin ülkemizin kalkinmasina, ekonomisine, gelisimine ve gelecegine önemli artilar katacagina yürekten inandigini belirten Prof. Dr. Çomakli: “O nedenle bu tür çalismalar isiginda geldigimiz nokta itibariyla ülkemizin bütün alanlarinda oldugu gibi bu alanda da önemli bir hamle içerisinde oldugumuzu müsahede etmek istiyorum.” seklinde konustu.
Atatürk Üniversitesinin Kimya alaninda dünya siralamasindaki basarili grafigini yansitir bir Kongre gerçeklestirdiklerini vurgulayan Çomakli: “Bilim dünyasina yönelik çalismalarimiz ve katkilarimiz giderek artacaktir. Bu vesileyle, kongrede emegi geçenlere tesekkür ediyor, tüm katilimcilarin kongreden azami ölçüde istifade etmelerini temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladi.
“Kongrede, 25 Farkli Ülkeden 254 Katilimci Yer Aldi”
Kongre Baskani Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Baskani Prof. Dr. Nihat Akbulut, kongrenin uluslararasi katilimli oldugunu belirterek, Kongreye 25 farkli ülkeden 254 katilimcinin yer aldigini ifade etti. Kongrenin amacinin dünyada organik kimya alaninda yapilan bilimsel çalismalari bilim insanlarini bir araya getirerek, bunlarin fikir alisverisinde bulunmalari ve yapilan çalismalarin sonuçlarin tartisilmasina imkân verdigini aktaran Akbulut, kongrede organik kimyanin temel konulari, ilaç endüstrisinde kullanilan hammaddeler, diger alanlardaki gelismeler islendigini ve bu konularda yapilan çalismalar hakkinda bilgiler verildigini sözlerine ekledi.
Kongrede ‘ilaç kesfi’, ‘yesil kimya’, ‘biyoorganik kimya ve tibbi kimya’, ‘dogal ürünlerin toplam sentezi’, ‘heterosiklik bilesikler’, ‘moleküllerin sentezi ve fonksiyonel özellikleri’, ‘asimetrik sentez, ‘organik sentez için yeni reaktifler’, ‘stratejiler’, ‘katalizörler ve kavramlar’, ‘mekanistik organik kimya’, ‘hesapsal kimya’, ‘supramoleküler kimya’, ‘organometalik kimya’ konularinda yapilan arastirmalar sonucunda yasanan gelismeler ve sonuçlarin endüstride kullanimi konusunda bilgiler paylasildi.