Tarih: 01.03.2019 10:25
Psikolojik nedenler dis kaybina sebep oluyor
Dis Hekimi Mehmet Güngör, tek dis eksikliginde yandaki saglam dislere dokunulmak istenmediginde tek implantin birden fazla dis eksikliginde iki veya daha fazla implant yerlestirilerek sabit köprüler seklinde ,tamamen dissiz bir agizda protez tutuculugunu saglamak için uygulandigini söyledi.
Dis Hekimi Mehmet Güngör, implantin eksik dislerin fonksiyon ve estetigini tekrar saglamak amaciyla çene kemigine yerlestirilen yapay dis kökleri oldugunu ifade ederek, “Implant, saglam, rahat ve güvenilir bir uygulamadir. Implantlar üzerine yapilan protezler, gerçek dislerin yerini alirken en dogal yapiyi olustururlar. Eksik dislerin tamamlanmasi sürecinde, saglikli dislere dokunulmamis olur. Tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlüdür. Normalde dis kaybinin etkileri fizyolojik oldugu kadar psikolojik de olacaktir. Implant, dogal disin yerine geçen bir özel uygulama olarak, dis kayiplarinin yol açacagi her türlü soruna kesin ve en saglikli çözümü getirmektedir” diye konustu.
Imlant uygulamasinin her yasta uygulanabilecegini kaydeden Dis Hekimi Mehmet Güngör , “Sadece, gençlerde kemik gelisiminin tamamlanmasi gerekmektedir. Bu da kizlarda 16-17, erkeklerde ise 18 yasina kadar gerçeklesmektedir. Eriskinler için üst yas siniri yoktur. Genel saglik durumu uygun olan her yastaki insana uygulanabilir. Yasli insanlar daha çok dis kaybettiklerinden ve çene kemiklerinde erimeler oldugu için dis implantlarina daha çok gereksinim duyarlar” diye konustu.
Dis Hekimi Mehmet Güngör, implant yapiminin iki asamadan olustugunu kaydederek, “Birincisi cerrahi asamadir. Implant alt yapisi çene kemigine yerlestirilir. Daha sonra 2 6 hafta arasinda bekleme süresi vardir. Bu sürede kemik ile implant arasina kemik olusumu meydana gelir. Üst yapinin yapilmasi ise bir hafta kadar süre alir. Agiz bakimi eksiksiz ve hiç ihmal edilmeden yapilmalidir. Bu bakim kendi dislerimiz için de gereklidir. Implant yapimindan sonra da ayni sekilde devam etmelidir. Eger yeterli temizlik yapilmazsa nasil kendi dislerimizi kaybediyoruz ayni sekilde implantimizi da kaybedebiliriz. Ilk belirtiler dis etinde kizariklik, sislik, kanama ve kasinti ile baslar, kemik yikimiyla birlikte implantin kaybina sebep olur. Kontrol altinda olmayan seker hastalari, kan pihtilasma bozuklugu olanlar, uzun süre kortizon tedavisi görmüs olanlar ve halen görmeye devam edenler implant yaptiramazlar. Daha önceki yillarda büyük kemik kayiplari olanlar implant yaptiramiyordu ama günümüzde kemik greftlerle uygun hale getirilip implant uygulanabiliyor” seklinde konustu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —