Erzurum Saglik Müdürlügü olarak “Saglikta Bulusalim” temasiyla gerçeklestirilen programlarda, Atatürk Üniversitesi Acil Tip Anabilim Dali Ögretim Görevlisi Doç. Dr. Atif Bayramoglu, Nöroloji Anabilim Dali Ögr. Üyesi Dr. Mehmet Nuri Koçak ve Radyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Recep Sade tarafindan Erzurum’daki tüm saglik yöneticileri ve saglik çalisanlarina yönelik ’’Inme Farkindalik Egitimi’’ düzenlendi.
Il Saglik Müdürlügü tarafindan yapilan yazili açiklamada vatandaslarin günlük yasam içerisinde karsilasilabilecek vakalardan birisi olan inme” ile ilgili bilgilendirme amaçli su görüslere yer verildi:
“Halk arasinda “felç” olarak da bilinen Inme, beyne giden kan akiminin kesilmesi sonucu beyin fonksiyonlarinin ani kaybi olarak tanimlanmaktadir. Kalp damarinin tikanmasi sonucu kalp krizi geçirmek ne ise beyne giden damarlarin bir sebeple tikanmasi beyinle ilgili olarak ayni seydir. Yani beyin krizidir. Kalp krizinden farkli olarak, beyin her iki taraftan gelen kanla beslendigi için, bize müdahale için yaklasik 3 saat süre tanimaktadir. Bu sürede hastanin hastaneye ulastirilmasi durumunda olumlu sonuçlar alinmaktadir. Bu sebeple bu hastalarin erken taninmasi, erkenden 112 Acil Saglik Sistemi ile hastaneye ulastirilmasi son derece önem arz etmektedir. Bu hastalari tanimada bütün dünyada kullanilan son derece basit bir sistem bulunmaktadir. Ingilizce FAST olarak kisaltilan bu sistem hizli olmak anlamina gelmektedir. FAST için hastanin 3 önemli bulgusundan bir tanesi bile varsa hasta hastaneye ulastirilmalidir: Bir yakininiz ya da arkadasinizin aniden konusmasi bozulursa, bir tarafindaki kol veya bacaginda güçsüzlük, uyusukluk fark ederseniz, yüzünde özellikle de agiz kösesinde sarkma olursa ne yaparsiniz? Bu soruyla ne yazik ki her alti kisiden biri hayati boyunca en az bir kere karsilasmak durumundadir. Sorunun dogru cevabi ise hastanin inme geçiriyor olabilecegi ve 112 ambulansi ile ve en hizli sekilde inme ünitesi veya inme merkezi olan bir hastaneye sevk edilmesidir. Bu suretle etkin tedaviye bir an önce ulasmasini saglamaktir. Bu durum neden önemlidir; Çünkü inme tedavisinde en önemli faktör tedaviye çabuk ulasabilmektir. Zaman Beyindir; yani kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir. Dünyada bir yilda 17 milyon kisi inme geçirmekte ve 6 milyon kisi inme nedeniyle hayatini kaybetmektedir. Bu 2 saniyede 1 kisinin inme geçirmesi demektir. Türkiye’de 2016 yilinda yaklasik 120 bin kisi inme geçirmis, 40 bin kisi inme sebebi ile hayatini kaybetmistir. Halen dünyada ölümün ikinci en sik ve sakatligin ise en sik sebebi inmedir. Bu denli kötü bir hastaligin üstesinden gelebilmek için toplumsal isbirligine ihtiyaç vardir. Evde ev halkinin durumu fark etmesi ile baslayan bayrak yarisi, sirasi geldiginde hastane öncesi gerek ambulans çalisanlari, gerekse aile hekimligi sistemi çalisanlari ile devam etmelidir. Hastaneye ulastiktan sonra da acil servis, nöroloji, radyoloji birimlerinin isbirligi ile hastalar süratle tedavi edilmelidir.”
1-7 Aralik Acil Saglik Hizmetleri Haftasi etkinlikleri kapsaminda ise Erzurum Il Saglik Müdürlügü tarafindan Neonatal Resusitasyon Uygulayici Egitimi düzenlendi. 5-7 Aralik 2018 tarihleri arasinda Il Saglik Müdürlügü Egitim Merkezi’nde düzenlenen egitime 25 kisi katildi.
Il Saglik Müdürlügü’ne bagli 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi ve 112 Acil Istasyonlarinda görev yapan saglik personelinin yer aldigi egitimde, yeni dogan vakalarina yönelik yapilan uygulamalar hakkinda bilgiler verildi. Daha etkin, bilgi ve becerilerle donatmak amaciyla düzenlenen Neonatal Resusitasyon Uygulayici Egitimi, sertifika töreni ile sona erdi.