Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Doç.Dr. Yavuz Selim Yildirim, “Yaz aylarinda sicak havanin etkisi, klimalarin yogun kullanimi ile burun kanamalari artiyor, burun kan damarlari açisindan çok zengin bir yapiya sahiptir. Kuru sicak hava Burun içerisindeki koruyucu tabakanin zayiflamasina neden olarak, kanamaya egilimi artiriyor. Kanama problemi olanlar, kan sulandirici ilaç kullanan kisiler, tansiyon ve burun alerjisi olanlar burun kanmasi ile daha sik karsilasir” dedi.
Mevsimin ameliyat üzerine direkt bir etkisi olmadigini kaydeden Dr. Yildirim, “Ancak Burun ameliyatini tatil ile birlestirmek isteyenler için tatilde güneslenmek ve gözlük takmak sinirlandirilir. Özellikle yurtdisindan gelip ülkemizde hem ameliyat olup hem de tatil yapmak isteyenler, ameliyat sonrasi sicak havalar nedeniyle hareketlerini biraz azaltmali, bol sivi almali, aksi takdirde sivi kaybina bagli bas dönmesi, sersemlik ve bayilma yasayabilirler. Sicak havanin sivi ve tuz kaybini artirmasi, damarlarin genisleyerek kan basincinin düsmesi, terleme ve buharlasma nedeniyle kaybedilen sivilarin yerine konmasi gerekir. Sicak hava burun kurulugunu artirarak kanamaya egilimi artirabilir, bunun disinda olumsuz etki göstermez” diye konustu.
“Burun tikanikligina çözüm olarak ilk olarak deniz suyu kullanin”
Açilmaz ise baska yapisal sorunlarin olabildigini belirten Uzman doktora görünün. Baska spreyler denemek problemi maskeleyerek çözümü zorlastirir. Örnegin; bazi burun spreyleri bagimlilik yaparak saglimizi olumsuz etkiler. Her mevsim yapilabilir. Burun estetigi hastalari sadece biraz zamana ihtiyaç duyar. Cilt cilt alti dokusunun ödem ve sisliklerinin geçmesi için sadece zamana ihtiyaç duyarlar. Burun tikanikligi sonucu gün içerisinde kosarken, merdiven çikarken, spor yaparken yeterli nefes alamayiz ve kalbimiz yorulur. Burnun tikali olmasi gece uykuda nefeste tikanma yaparak uyku apnesine (uykuda nefes durmasi) neden olur. Uyku apnesi kan basincinin artmasina, kalp ritminin bozulmasina, uyku düzeninin bozulmasina neden olarak vücudu olumsuz etkiler. Gece uykuda tikanmaya bagli kalp krizi ve inme riski artar. Gün içerisinde uykuya egilim, çabuk sinirlenme, unutkanlik, dislerin çürümesi, sabah agiz kurulugu ve agizda kötü bir tat hissi olusturur” açiklamalarinda bulundu.