Tarih: 01.02.2019 10:25
Sigarayi birakma gününde farkindalik olusturdular
Yesilay Erzurum Subesi ile ortaklasa yürütülen etkinlikte vatandaslara sigaranin zararlari, sigarayi birakma yöntemleri, sigara birakmada yardim alabilecekleri ALO 171 Danisma Hatti ve Sigara Biraktirma Poliklinikleri hakkinda bilgi verildi, brosür dagitildi ve karbonmonoksit ölçümü yapildi.
Saglik Müdürlügü elemanlari ayrica, sigara içmedigi halde tüketilen ortamda bulunma sonucu sigara dumanindan pasif etkilenmeye dikkat çekmek ve kapali alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesinin önlenmesi amaciyla isletme sahipleri ve isletmelerde bulunan vatandaslara uyarici brosürler dagitarak bilgi edinmelerine destek oldular.
Akciger kanseri basta olmak üzere diger kanserlerin gelisiminde, kalp hastaliklarinin KOAH basta olmak üzere birçok solunum yolu hastaliginin ortaya çikmasinda en büyük etkenin sigara olduguna dikkat çeken yetkililer, yaptiklari açiklamada sunlari söylediler: “Sigara ve tütün gerek içen gerek içmedigi halde tüketilen ortamda bulunma sonucu sigara dumanini pasif olarak soluyan insanlarda önlenebilir hastalanma ve ölüm nedenlerinden en önemlisidir. Sigara her yil dünyada yaklasik 6 milyon insanin beklenenden önce ölümüne yol açmaktadir. Bu ölümlerin yaklasik 600 bini sigara dumanindan pasif etkilenime bagli olmaktadir. Baskalarinin tütün dumanina sadece 5 dakika maruz kalmanin bile kalp krizini tetikleyebildigi kanitlanmistir. Süre uzadikça bu risk katlanarak artmaktadir. Sigara içtigi için ölen her dokuz kisi, içmedigi halde sigara dumanina maruz kalan bir kisinin de ölümüne neden olmaktadir. Pasif içicilik ile çocuklar ortalama günde 5 sigara içmis olmakta, ani bebek ölümü riski 2,5 kat artmakta, esleri sigara içen kadinlarda akciger kanserinden ölüm 2-3 kat artmaktadir. Eger bu konuda yeterli önlemler alinmazsa 2030 yilinda sigaraya bagli hastaliklardan 8 milyon insanin ölecegi tahmin edilmektedir.
Saglik Bakanligi sigarayla mücadele çalismalari kapsaminda, 2017 yilina kadar olan süreçte çesitli mevzuat düzenlemeleri ile tütün kullanimini önleme çalismalarini hizlandirmistir. Yapilan mevzuat düzenlemelerinin amaci; kisileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarindan korumak, bunlarin aliskanliklarini özendirici reklam, tanitim ve tesvik kampanyalarindan koruyucu tertip ve tedbirleri almak ve herkesin temiz hava soluyabilmesini saglamaktir. Bu kapsamda ALO 184 Sigara Ihbar Hatti kurulmus; ayrica Türkiye Yesilay Cemiyeti ile birlikte “Yesil Dedektör” isimli akilli telefon uygulamasi gelistirilmistir. Yesil Dedektör mobil uygulamasi ile kullanici ihlal bildirimini, tek tikla konum belirleyerek ve mekan adi seçerek bildirebilecektir.
Sigara ile mücadele kapsaminda en önemli çalismalardan biri de sigara bagimliliginin tibbi tedavisi konusunda yapilan çalismalardir. Bu baglamda 7 gün 24 saat ücretsiz hizmet veren Alo 171 Sigara Birakma Danisma Hatti ve Sigara Birakma Poliklinikleri hizmete sunulmustur. Ilimizde, Nihat Kitapçi Gögüs Hastaliklari Hastanesi ve Atatürk Üniversitesi Arastirma Hastanesi’nde iki “Sigara Birakma Poliklinigi” hizmet vermekte olup polikliniklerimizde hekimlerimizin reçete ettigi ilaçlar Saglik Bakanligi tarafindan ücretsiz olarak vatandaslarimiza sunulmaktadir. Ayrica Saglikli Hayat Merkezlerimizde ise psikososyal destek hizmetimiz ile sigarayi birakmak isteyen vatandaslarimiza ücretsiz destek sunulmaktadir.
SIGARA BAGIMLILIGI TEDAVI EDILEBILIR BIR HASTALIKTIR
En iyi tedavi hiç baslamamak, eger baslandiysa da birakma yönünde dogru adimlari atmaktir. Sigara bagimliligina dikkat çekmek ve farkindalik olusturmak amaciyla Dünya Saglik Örgütü tarafindan belirlenmis olan “9 Subat Dünya Sigara Birakma Günü” tam da bu adimlari atmanin zamani olabilir. “9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Gününü” firsat kilarak, sigarasiz ve saglikli bir hayat için sigarayi hayatimizdan çikaralim.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —