Çalistayda su ürünleri sektörünün ihracatta giderek büyüyen bir sektör haline gelindigi bu bakimdan sektörün hedeflenen ihracat seviyesine ulasmasi için gerekli olan yeni üretim yaklasimlari konusuldu.
Etkinlige Vali Yardimcisi Ünal Coskun, Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Hüseyin Koçan, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Sezai Ercisli, Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügü Deniz Baliklari Yetistiriciligi Grup Sorumlusu Nadir Uslu, Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Murat Arslan ve çok sayida üniversiteden ögretim görevlileri katildi.
Prof. Dr. Murat Aslan “ Su ürünleri yüksek talep gören çok önemli bir ihracat kaynagi”
Etkinlikte açilis konusmasini yapan Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Murat Arslan, Türkiye için su ürünleri sektörünün gelecek vaat eden bir sektör oldugunu ifade ederek “ Dünya Gida ve Tarim Örgütü raporlarina göre dünya nüfusunun 2050 yilinda 10 Milyar civarinda olacagi tahmin ediliyor. Bu kadar nüfusu besleyebilmek için suan ihtiyaç duydugumuz gidanin yüzde 60 oraninda artirilmasi gerektigini biliyoruz. Bu kadar gidaya sahip olmak için en ümit baglanan sektör su ürünleri sektörü oldugu açik bir sekilde ifade edilmektedir. Uzun yillardan berri gerek dünyada gerek ülkemizde su ürünleri yetistiriciligi sektörünün en hizli büyüyen üretim sektörü de olmasi bunu çok açik bir sekilde göstermektedir. Basta balik olmak üzere su ürünleri hayvansal proteinleri karsilamada en fazla ümit baglanan sektör durumunda. Ülkemizde su ürünleri sektöründe iç tüketime hizmet etmesi yaninda uluslararasi alanda yüksek talep gören çok önemli bir ihracat kaynagi olarak gelecek vaat etmektedir. Bilindigi gibi halen Avrupa ülkelerine satabildigimiz tek hayvansal ürün su ürünleri olarak karsimiza çikabilmektedir. Geçen yila oranla hedeflerimizi yükseltip 1 milyar dolar ihracati asmamiz gerekli” seklinde konustu.
Nadir Uslu “Su ürünleri yetistiriciligi son 10 yilda dünyada en hizli büyüyen gida sektörü “
Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügü Deniz Baliklari Yetistiriciligi Grup Sorumlusu Nadir Uslu ise gelecek yillarda Türkiye’de su ürünleri yetistiriciligi avcilik üretimini geçecegini vurgulayarak,“ Su ürünleri yetistiriciligi favorilerine göre son 10 yilda dünyada en hizli büyüyen gida sektörü olarak kayitlara geçmistir. Ülkemizde ki duruma baktigimizda 2017 verilerine göre 631 bin ton su ürünleri üretimi gerçeklestirilmis bunun yüzde 57’si avciliktan yüzde 43’ü ise yetistiricilik yoluyla üretilmistir. Bilim adamlari tarafindan yapilan istatiksel çalismalarda 2030 yilina gelindiginde dünya su ürünleri yetistiricilik ve avcilik üretiminin esitlenecegi ön görülmektedir. Ülkemiz adina da kisaca ifade edecek olursam avcilik üretiminin yillar içerisinde azaldigini yetistiricilik üretiminin de buna paralel olarak arttigini görüyoruz” dedi.