Tarihi Sahap Pasa Tabyasi bakimsizliktan dolayi yikilmaya yüz tuttu. Erzurum-Artvin karayolu üzerinde Gürcü Bogazinda konuslandirilan Tafta tabya sahipsiz birakilinca adeta ahira dönüstü.
Sahap Pasa Tabyasi, Artvin istikametinde Gürcü Bogazi olarak da adlandirilan bölgeden gelebilecek muhtemel tehlikelere karsi, Kara Göbek Tafta’ya destek olmak için, Tafta ve Kösk köyleri arasindaki 1910 metre rakimli tepe üzerine konumlandirilmis tabyalardan biri olarak görülüyor.
II. Abdülhamit döneminde 1884-1896 yillari arasinda yapilmis olan tabyalarin projelerini hazirlayan Sahap Pasa’ya atfen ismi Sahap Pasa Tabya-Sahap Pasa Kislasi olarak da aniliyor.
Tabya dis kisimda yarim ay seklinde konumlandirilmis topçu odalarindan ve iç kisimdaki oval merkezi bölümden meydana gelecek sekilde kahverengi ve kizil iri kesme taslardan insa edilmis.
Sahap Pasa Tabyasi olarak da bilinen tabya adeta bakimsizliga terk edilmis durumda.
Tabyanin bakimsizligi, bazi bölümlerinin yikilmis olusu, tabyanin içerisi civar köylerde çobanlik yapanlarin büyükbas veya küçükbas hayvanlarinin da barinma yeri olarak kullaniliyor.
Egitimci-Yazar Abdurrahman Zeynal, Sahap Pasa Tabyasinin içler acisi durumu karsisinda büyük bir sok yasadi. Zeynal, “II. Abdülhamit döneminde insa edilen, Sahap Pasa’nin planladigi Sahap Pasa askeri kislasi diger bir adiyla da Tafta Tabyasi olarak da bilinen mekanda bulunuyoruz. Içerisinde bulundugumuz Sahap Pasa Tabyasi 1884 yilindan 1894 yilina binlerce isçinin alin teri, elemegi ile insa edilmistir. Vatan topraklarinin müdafaasi ve milletin korunmasi amaciyla Gürcü Bogazi olarak bilinen yere kurulmus tarihi kislalarimizdan birisidir” dedi.”Tarih bir milletin aynasidir”
Özellikle Birinci Dünya Harbi’nde Ruslarin Karga Pazar daglarindan geçerek Erzurum ovasina inmek istedikleri sirada tabyada bulunan askerler tarafindan durduruldugu bölgede yüzlerce sehit verildigini dile getiren Zeynal, “Üzülerek söyleyeyim ki sehitlerin bulundugu bu tabyada görüldügü gibi son derece ibret verici, tarihi sahneyi görmekteyiz. Bulundugumuz yerde arka tarafta da duvara yazildigi gibi tarih bir milletin aynasidir yaziyor. Öyleyse tarih bir milletin aynasi ise tabyanin içerisinde yerde bulunan ve görülen hayvan gübreleri, çobanlarin aksamlari hayvanlarla birlikte kaldiklari zaman giydikleri giysiler ve yataklari görüyoruz, o zaman sorayim bunlar neyin nesi? Bir sekilde bu haberi izleyen kisiler, yetkililer veya dostlar, tarihi sehit kanlari ile sulanmis bu yerde hayvan gübrelerinin, çobanlarin yatmak için bulundurdugu yataklarin ne isi var? Yetkililere seslenmek isterim ki, tarihi sorumluluga sahip çikmalarini öneriyorum. Ecdat diyerek yalnizca sözde söylemek ile tarihi korumak veya tarihi korumak adina sorumluluk olmaz. Tarihi sorumluluk demek ecdadimizdan kalan tarihi mirasa sahip çikmakla ancak olur. Görüldügü gibi içinde bulundugumuz Sahap Pasa Tabyasi veya kislasi çok perisan halde, yikilmis halde, birçok yeri tahrip olmus halde, hayvan pislikleri ile dolmus halde. Bir egitimci olarak çok utanç duyuyorum, çok üzülüyorum, bir o kadar da aci duyuyorum, yetkilileri görev davet ediyorum” diye konustu.