Tarih: 01.06.2021 10:25
Tarimda egitim seferberligi
Tarim ve Orman Bakanligi kadin çiftçi ve girisimcilere egitim seferberligi baslatti
– Kiz kardesim projesi kapsaminda düzenlenen egitim programinda 10 il’de, binden fazla kadin çiftçi hedefleniyor
Tarim ve Orman Bakanligi’nin, Kiz Kardesim Projesi kapsaminda baslatilan egitim seferberliginin ikincisi Erzurum’da gerçeklestirildi. Kirsal alanda yasayan ve kendi imkanlariyla üretim yapan kadinlara yönelik baslatilan egitim seferberligi kapsaminda toplam 10 ilde düzenlenecek yaklasik 1.000 kadin girisimciye ulasilmasi hedefleniyor.
Hizmet Içi Egitim Merkezi toplanti salonunda organize edilen egitim seferberligine Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece, Erzurum Vali Yardimcisi Hamdullah Suphi Özgödek, Ak Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taskesenlioglu Ban, Il Tarim Müdürü Osman Akar, Ak Parti Erzurum Kadin Kollari Baskani Av. Ayse Deniz Çelik, Tarim ve Orman Bakanligi Strateji Baskani Akif Özer Tel ve kadin girisimci kooperatif üyeleri katildi.
Iki gün sürecek egitim seferberligi çalismasi saygi durusu ve istiklal marsinin okunmasi ile basladi.
Tarim ve Orman Bakanligi kadin çiftçilere yönelik tanitim filmi gösterildi, daha sonra Tarim Il Müdürü Osman Akar açilis konusmasi yapti, Akar konusmasinda ‘’ Erzurum il olarak 1.6 milyon mera varligi, 480 bin hektar tarim arazisi, yaklasik 904 bin küçük bas hayvan varligi, 869 bin büyük bas hayvan varligi, toplamda 72 bin tarimsal isletmemiz, 10 milyar lira tarim üretim degerimizle tarim sektörüne katki saglayan bir ilimizdir ‘’ ifadelerini kullandi.
Ak Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taskesenlioglu Ban ise konusmasinda “Ilk basta Erzurum’da kooperatif sayisini artirilmasi ile isi basladik. Kooperatifçilik çiftçilerin veya üreticilerin ortak hareket etmeleridir. Kooperatifçilik dünyada oldugu gibi Türkiye’de de basari ile uygulanan bir sistem. Söyle geriye dönüp bakildiginda kaç kooperatifimiz var, bunlarin kaçi gerçek destek aliyor, dalgalanmalar var. Özellikle kadinlarin üretimin ve bereketin artirilmasi açisindan kadin kooperatiflerinin kurulmasi öncelikli isler arasinda yerini aliyor. Bilgilerini birbirlerine aktararak daha verimli isler üretiyorlar. Yani tarladan, evlerde kullandigimiz tabaklara varincaya kadar bereketli üretimler alinmasina vesile oluyoruz. Erzurum’da 11 kooperatifim aktif olan 7 tanesi ciddi anlamda destek aliyor. Bir konuda önemli olan sürdürülebilir olmayi saglamak. Bunun en önemli yani ise üretimden geçmektedir” diye konustu.
Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece, Erzurum’da Kiz Kardesim Projesi tanitim toplantisina katildi. Burada yaptigi konusmada, kadinlarin kalkinmaya katiliminin hem ülke ekonomisinin güçlenmesi hem de kadinin statüsünün yükselmesi açisindan önem tasidigini belirterek sunlari söyledi:
“Cumhurbaskanimizin bana görev verdiginin üzerinden 4 ay gibi bir süre geçmesine ragmen ben Erzurum’a 4 kez geldim. Bu da demek ki kismetim Erzurum’dan açilmak olmus. Daha çok bir araya gelecegimiz, uzun bir programimiz var. Ben özel sektörden gelmeyim. Uzun yillar perakende sektöründe çalistim. 28 yil market zincirlerinde bulundum. 50 yasinda Cumhurbaskanimiz ve Bakanimizin takdirleri ve talimatlari ile kamuya geçtim. Bu görevde ilk kadin yönetici olarak Tarim ve Orman Bakanliginda kadinlara yönelik neler yapabiliriz buna kafa yorduk. Ülkemizin her yöresinden yerel ürünler ve zenginlikler fiskiriyor. Bu ürünlerin sahada satis yapilabilmesi konusunda eksikler var. Sizin ürettiginiz ürünler pazarlarda hak ettigi degeri ne yazik ki bulmuyor. Ürünlerde bir takim eksiklikler bulunuyor, mevzuat eksikligi, barkot eksikligi, hijyenle alakali, güvenle alakali, finansi daha iyi bilme gibi, ekonomiyi kendi kendimize yapmaliyiz. Üretimler güzel ve hijyen ambalajlar içerisinde sunulursa satisi ve pazarlamasi kolay olur. Birlikte çiktigimiz bu yolculukta sizlerden fikir almak, eksikleri tamamlamak, hak edilen ürünü degeri ile satisi yapmak. Bir program olusturduk ve bu olusum 10 basliktan olustu. Egitim konularinda semire verecegiz, daha bilinçli olmak açisindan. Bizler illerde ayda iki kez sizlerle bulusup sizlere ürettiginiz ürünün çiktigi yolculukta sizlere fikir vermek olacak. Bir danisman atamasi yaptik bu arkadas sizlere teknik konularda yardimci olacak. Kiz Kardesim projesinin oldugu illerde fuarlar düzenlenecek. Kadinin elini para ile güçlendirmek, kadinin elini ürettigi ürünle güçlü olmasini saglamak. Kirsal kalkinmayi da desteklemek olacak.”
Konusmalardan sonra pandemi kurallari çerçevesinde salonda bulunan davetlilerle hatira fotografi çekildi. Kadin kooperatif üyeleri bakana sal hediye etti.
Egitimlerde, mentor destegi ve kadin girisimcilerin katilimcilarla bir araya gelerek basari hikayelerini anlattigi “ilham bulusmalari” da kapsama alindi. Kamuoyunda Somer Sef olarak bilinen Somer Sivrioglu da ilham bulusmalari kapsaminda 3 ilde seminer verecek. Ayrica egitimleri basari ile tamamlayan kadin girisimcilere ödül verilmesi planlaniyor.
Tarim ve Orman Bakanligi ile imzalanan protokol kapsaminda, 10 ilde 1.000 kadin girisimciye; Müsteri Iliskileri ve Satis, Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri, Gida Güvenligi ve Lojistik, Toplumsal Cinsiyet Esitligi, Cografi Isaretler, Finansal Okuryazarlik, Sosyal Medya ve Internet Reklamciligi, Etiketleme Mevzuati, DITAP, Gidani Koru Sofrana Sahip Çik konu basliklari ile egitimler verilmesi hedefleniyor.
Projenin ilk ayaginda egitimlerin verilecegi iller; Ankara, Erzurum, Bursa, Eskisehir, Elazig, Konya, Balikesir, Izmir, Samsun ve Adana olarak belirlendi. Diger ayaginda ise egitimlerin ülkemiz cografyasinda yer alan tüm illere yayilmasi planlaniyor. Egitim programi kapsaminda basarili kadinlara katilim belgesi verilecek.
Kiz Kardesim Projesinin Amaçlari
Proje kapsaminda; illerde ön plana çikan ürün ve ürünlerin çesitliligi sayesinde katma degerinin artirilmasi, markalasmasi, pazarlanmasi, yerel ve geleneksel üretimin tesvik edilmesi, yerel ürünlerin piyasaya bilinçli bir sekilde yayilmasi, biyoçesitliligin korunmasi, kirsal kalkinmanin desteklenerek cazibesinin artirilmasi, tarimsal isletmelerin iyilestirilmesi ve sürdürülebilir tarima hizmet edilmesi, tarimdaki en büyük role sahip kadinlarimizin sosyo-ekonomik güçlenmesine destek olunmasi amaçlaniyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —