Göz Hastaliklari Uzmani Op.Dr. Seyda Atabay, göz enfeksiyonunun sikça rastlanan bir hastalik oldugunu ifade ederek, “Toplu kullanim alanlarindaki havuzlar göz enfeksiyonu için risk” dedi.
Asiri nem ve yüksek sicakliklar nedeniyle mikroplarin göz enfeksiyonunu salgin haline gelmesine sebep oldugunu kaydeden Op.Dr. Seyda Atabay, “Gözde enfeksiyona neden olan bakteri ve virüsler gözde kizariklik ve batma sorunlara neden olmaktadir. Bu enfeksiyon etkenleri özellikle çok bulasicidir. Özellikle otel ve toplu kullanim alanlarindaki havuzlar büyük risk tasimaktadir. Gözde ciddi enfeksiyon ve keratit problemlerine kadar neden olabilen salgin enfeksiyon etkeni adenoviral enfeksiyonu olarak adlandirdigimiz virüslerin neden oldugu göz problemleridir. Bu virüsü tasiyan kisilerin göz ve solunum yollarindaki salgilari bulasmaya ve hastaligin yayilmasina sebep olmaktadir. Adenoviral konjontivit rastladigimiz hastalarimizi özellikle ellerini gözlerine degdirmemeleri gerektigi, kalabalik ortamlara girmemesi gerektigi , havuz gibi toplu kullanim alanlari kullanmamalari gerektigi konularinda uyarilarda bulunmaktayiz. Bu hastaligin bulgulari gözde kizariklik batma sulanma kasinma, sonrasinda çapaklanma ve kulak önündeki lenf bezlerinin sismesi olarak gözlenir.” diye konustu.
Göz Hastaliklari Uzmani Op.Dr. Seyda Atabay, tedavisinde öncelikle salgini engellemek amaciyla hastaya önerilerde bulunmak gerektigini ifade ederek, “ Ve rahatlatici üzerine eklenen bakteriyel enfeksiyonlarina yönelik tedaviler planlanmalidir. Bu hastaliklardan korunmak için önlemler alinabilir. Bunlardan göz kizarikligi çapaklanmasi olan kisilerle yakin temasta bulunmamak en önemlisidir. Toplu kullanim alanlarindaki havuzlar kullanilacaksa mutlaka havuz gözlügü takilmali. Havuzda su içinde gözler açilmamali. Lens kullaniyorsa kesinlikle lens ile havuza girilmemelidir. En küçük bir göz probleminde ise en yakin göz hastaliklari doktoruna muayene olunmalidir.” dedi.