Atatürk Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsünün is birligi ile düzenlenen ve 17 farkli ülkeden Türkçeye gönül veren 24 ögrenci Vali Azizoglu’nun konuklari oldu. Ögrencileri makaminda agirlayan Vali Seyfettin Azizoglu, Erzurum’un ekonomi, turizm, tarih ve kültürel yapisi hakkinda bilgi verdi.
Yunus Emre Enstitüsü tarafindan 2010 yilindan bu yana düzenlenen “Türkçe Yaz Okulu” programi bu yil toplamda 118 ülkeden 1000 ögrencinin katilimiyla gerçeklesiyor. Türkçe Yaz Okuluna katilan ögrenciler 16 Temmuz-5 Agustos tarihleri arasinda hem Atatürk Üniversitesi Türkçe Ögretimi Uygulama ve Arastirma Merkezi (ATATÖMER) bünyesinde Türkçe ögrenecek hem de Türkiye’nin kadim kültüre sahip sehirlerinden biri olan Erzurum’da Türk kültürünü tanima firsati bulacaklar.
Kisinda bekliyoruz
Farkli cografyadan ilimize gelen ögrencilere Erzurum’a kis ayinda gelmelerini de öneren Vali Azizoglu, “Sehrimiz tarihi ve kültürel zenginlige sahip tarihi ipek yolunun güzergâhinda olan kadim bir sehirdir. Ilimizde dogal güzelliklerinin yaninda çok eski dönemlere ait tarihi yapilar bulunmaktadir. Ayrica Erzurum kis turizminde marka bir sehirdir. Yaz ayinda Erzurum’un tarihi ve turistik yerlerini gezerken, kisinda kayak merkezlerinde kayak yapmanizi tavsiye ediyorum” dedi.
Ziyaretin ardindan Vali Seyfettin Azizoglu, ögrencilere kitap ve çesitli hediyeler verdi.
Projenin amaçlari
Farkli cografyalarin gençlerini Türkiye’de bulusturarak dünya toplumlarinin birbirlerini tanimalarina da olanak saglayan yaz okulunda iletisim dili olarak Türkçe kullaniliyor. Temelde Türkçe ögretimi niteliginde olan yaz okulu, kültürel ve sanatsal etkinliklerin yani sira gezi programlari ile Türkiye’yi ve Türk dilini yasayarak ögrenme firsati taniyor. Ülkemizin farkli illerinde misafir edilen ögrenciler gittikleri illerin gözde üniversitelerinde uzman kadrosu tarafindan verilen ders ve seminerlere katilarak Türkçelerini gelistirme ve pratik yapma imkâni bulurken, farkli yörelere ait dogal güzellikleri de yakindan tanima sansina da sahip oluyor. Sehir programlari kapsaminda birçok tarihî, cografi ve kültürel mekâni gezen Türkçe Yaz Okulu ögrencileri, dügün, kina gecesi gibi kültürel faaliyetlere katilirken; ebru, çömlek, yemek, baglama, halk oyunlari gibi kültürel kurslarda da egitimler aliyor. Farkli cografyalarin insanlarini Türkçede birlestiren program gençlere farkli kültürlerle etkilesim kurma olanagi da sagliyor.