5 ilçenin seker pancari üreticilerinin katildigi toplantida konusan Vali Okay Memis, çiftçileri birer sanatçiya benzeterek, “Bir çiftçi iyi bir elma üretiyorsa, sekerpancari üreticisi iyi bir rekolte elde ediyorsa bana göre o bir sanatçidir, ressamdir, müzisyendir. Çünkü yapilan is stratejik bir istir” dedi.
Palandökende bir otelde düzenlenen toplantiya; Erzurum Valisi Okay Memis, Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Sezai Ercisli, Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar, Erzurum Merkez Ziraat Odasi Baskani Sahset Karaman, Erzurum Seker Fabrikasi Genel Müdürü Necati Karavaizoglu, Albayrak Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa ve Muzaffer Albayrak ile muhtarlar ve 5 ilçenin seker pancari yetistiricileri katildi.
“Bölge ekonomisine 350 milyon TL’lik katki saglayacagiz”
Toplantida konusan Erzurum Seker Fabrikasi Genel Müdürü Necati Karavaizoglu, 2018 yilinda 3783 çiftçi ve 800 çalisanla toplamda 432 bin ton seker pancari islediklerini bildirdi. Sonraki yillar içinde kendilerine belirledikleri hedefler ile ilgili bilgi veren Karavaizoglu, “2019 yilinda 650 bin ton, 2020 yilinda 700 bin ton, 2021 yilinda ise 750 bin ton seker pancari isleyerek, Erzurum ve Erzincan ekonomisine 350 milyon TL’lik bir katki saglamayi hedeflemekteyiz” dedi.
“Modern seker pancari üretimi yapmayi hedefliyoruz”
Atatürk üniversitesi ve Erzurum Seker Fabrikasi arasinda modern bir seker pancari üretimiyle ilgili protokol imzaladiklarini dile getiren Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Sezai Ercisli, üniversiteye bagli bitkisel üretim ve arastirma merkezi uhdesinde bulunan arazi ile modern tarim teknikleri uygulanacagini belirtti. Ercisli, “Arastirma ve akademik çalismalari da kapsayan protokol ile seker fabrikasi isletmelerinde teknolojik donanimlardan faydalanarak, ortak modern seker pancari üretimi yapmayi hedefliyoruz” diye konustu.
“Üniversitemizle birlikte bilgi konusunda çiftçimizi aydinlatirsak arazi bos kalmaz”
Bölge için hayvancilik kadar tarim ürünlerinin de önemli olduguna deginen Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, “Hayvancilik bölgemiz açisinda çok önemlidir. En önemli tarim ürünlerimizin basinda seker pancari gelmektedir. Erzurum Seker Fabrikasi 1954’lerde kurulmus ancak arzu edilen çalismalari tamamlayamamistir. Çünkü seker pancarindan sadece seker degil, ayni zamanda türevleri olan küspe, ispirto olmak üzere yan ürünleri de üretilmelidir. Bu türevlerde göz önüne alindigi takdirde fabrika daha verimli olarak çalisabilir. Üniversitemizle birlikte bilgi konusunda çiftçimizi aydinlatirsak arazi bos kalmaz ve vatandasimiza bir fayda saglamis oluruz. Bizde belediye olarak üzerimize düseni yerine getirecegiz” seklinde konustu.
“Özel sektör veya kamu sektörü diye bir sey yok, hepsi milli servet”
Erzurum Valisi Okay Memis ise toplantiya katilanlari selamlayarak, “Hep birlikte Erzurum’a deger katacagimiza yürekten inaniyorum. Erzurum’da yasayan 800 bin vatandasimizin, muhtarlarimizin ve çiftçilerimizin emrindeyiz. Bizzat ben vali olarak bütün vatandaslarimizin hakli taleplerinin takipçisiyim. Albayraklar gurubunun da ihtiyaci oldugunda valilik olarak seferberiz. Özel sektör veya kamu sektörü diye bir sey yok, hepsi milli servet hep birlikte kazanacagiz ”dedi.
“Çiftçilik stratejik bir istir”
Çiftçiligi son derece önemli bir is olduguna söyleyen Vali Memis su ifadeleri kullandi:
“Van Gogh nasil resim yapiyorsa bir çiftçi de eger hayvancilikla ugrasarak bir dana yetistiriyorsa, bir çiftçi iyi bir elma üretiyorsa, bir sekerpancari üreticisi iyi bir rekolte elde diyorsa bana göre o da bir sanatçidir, ressamdir, müzisyendir. Çünkü yapilan is stratejik bir istir, dünyada çiftçilik hayvancilik stratejik bir istir. Kamunun destekledigi alanlardir. Amerika, Israil ve Hollanda destekliyor. Bizler de destekliyoruz. Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde çiftçilerimize çok büyük bir miktarda ödemeler yapiyoruz.”
“Büyükbas hayvancilikta hedefimiz 1 numara olmak”
Tarim ve hayvancilik da ki hedeflerinden söz eden Vali Memis, “Sehir olarak ve sizlerle görüserek, karsilikli diyalog içinde kendimize hedef koyduk. Büyükbas hayvancilikta 2019 yilinin sonunda insallah ülkemizde bir numara olmayi hedefliyoruz. 790 bin büyükbas hayvan sayimizla ülkemizde Konya’dan sonra ikinci siradayiz. 2019 yilinda dogru çiftçilere verecegimiz yem bitkisi tohumu destegiyle bir numara olacagimiza inaniyoruz. Kaynaklarimizi temin etmeye basladik.”
“Ayagimiza çizmemizi giyecegiz”
Vali Memis, ayrica Daphan ve Pasinler ovalarinin mineral yapisi itibariyle önemli bir yer olduklarina vurgu yaparak, “dezavantajlarimiz varsa bunlari avantaja çevirecegiz. Seker pancari toprak altinda yetisen bir ürün. Bu nedenle soguktan ve don olayindan fazla etkilenmiyor. Bu islere çaba ve emek sarf edecegiz. Tarim bakanligi mühendisleri olarak oturmayacagiz. Ayagimiza çizmemizi giyecegiz ve arazide bu oranlari yükseltecegiz. Bu isleri hep birlikte el ele vererek basaracagiz” diye konustu.