Vali Memis: “Gelecek nesillere iyi bir çevre birakmak için tabiatin maruz kalabilecegi her türlü önlemi mutlaka almak zorundayiz”

Vali Memis: “Gelecek nesillere iyi bir çevre birakmak için tabiatin maruz kalabilecegi her türlü önlemi mutlaka almak zorundayiz”

1.06.2019 10:25:22 0
Vali Memis: “Gelecek nesillere iyi bir çevre birakmak için tabiatin maruz kalabilecegi her türlü önlemi mutlaka almak zorundayiz”
Erzurum Valisi Okay Memis, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayisiyla bir mesaj yayinladi. Vali Memis, “Doganin korunmasi ve tahribatin engellenmesi hayati bir önem arz etmektedir. Gelecek nesillere iyi bir çevre birakmak için tabiatin maruz kalabilecegi her türlü önlemi mutlaka almak zorundayiz” dedi. 5 Haziran tarihinin 1970’li yillarin basinda dünya genelindeki çevre sorunlarinin uluslararasi boyutta tartisilir hale gelmesinin ardindan, 1972 yilinda Isveç’te yapilan Birlesmis Milletler Çevre Konferansi’nda alinan bir kararla ’’Dünya Çevre Günü’’ olarak kabul edildigini anlatan Vali Memis, “Bu konferansta, BM “Temiz ve Saglikli Bir Çevrede Yasamanin Temel Bir Insan Hakki Oldugunu Karar Altina Almistir.” Anayasamizin 57. maddesinde de “herkes saglikli ve dengeli bir çevrede yasama hakkina sahiptir” hükmüne yer verilmistir. Bu baglamda, yasadigimiz çevreyi gelistirmek, çevre sagligini korumak, çevre kirlenmesini önlemek, devlet ve vatandaslar için anayasal bir ödev olarak düzenlenmistir. Özellikle, geride biraktigimiz yüzyildaki hizli sanayilesme ve kentlesme süreci ile hizli nüfus artisi, önemli çevre sorunlarini da beraberinde getirmistir. Çevre sorunlari, dogal dengeyi bozan ve insanligi tehdit eden boyutlariyla tehlikeli bir nitelik kazanmistir. Çevre kirlenmesini, insanin dogaya verdigi zarar olarak da tanimlayabiliriz. Kültürümüzde, “Çevreyi; tabiati, Allah’in eseri ve emaneti olarak görmemiz” gerektigi belirtilmektedir. Bütün insanlarin ortak hayat alani olan çevreyi korumak, kollamak ve muhafaza etmek, kamu yöneticileri basta olmak üzere, herkesin azami özen göstermesi gereken insani bir haslettir” diye konustu. Doganin korunmasi ve tahribatin engellenmesi hayati bir önem arz ettigini dile getiren Vali Memis, “Gelecek nesillere iyi bir çevre birakmak için tabiatin maruz kalabilecegi her türlü önlemi mutlaka almak zorundayiz. Ekolojik dengenin korunmasi adina bitki ve hayvan türlerini koruyup, çogaltmak mecburiyetindeyiz. Unutmayalim ki çevre konusunda atacagimiz adimlar çocuklarimizin gelecegi için yapacagimiz en önemli yatirim ve gelecegimizin güvencesi olacaktir” seklinde konustu.

Çarşamba 23.7 ° / 8 °
Perşembe 25.4 ° / 10.2 °
Cuma 27.2 ° / 12.8 °