Turizm Haftasi dolayisiyla bir açiklama yapan Vali Okay Memis, ‘Turizm, ülke ve sehir ekonomisine yaptigi katkinin yani sira kültürlerin birbirini tanimasinda, kaynasmasinda ve evrensel anlamda barisin saglanmasinda önemli bir araçtir’ dedi.
Toplumda farkindalik olusturarak, turizmin önemine dikkat çekmek ve halkin turizm hareketlerine katilimini saglamak amaciyla, her yil 15-22 Nisan tarihlerinin “Turizm Haftasi” olarak kutlandigini dile getiren Erzurum Valisi Okay Memis, ‘Ülkemizin zenginlesmesi, tanitilmasi, devletimizin güçlenmesi için turizm önemlidir. Turizmi sadece sahil bölgeleriyle anmak dogru olmayacaktir. Turizm çesitlendirilmis olup, kültür turizmi, inanç turizmi, kongre turizmi, doga ve spor turizmi, kis turizmi, termal turizmi, saglik turizmi ve tarihi alanlarda turizm bakimindan önemli derecede katki saglamakta olup, birçok alanda yerli ve yabanci turiste ev sahipligi yapabilecek imkânlarimiz mevcuttur’ diye konustu.
Erzurum’un ipek yolu üzerinde olup, tarih boyunca önemli bir yerlesim alani ve ticaret merkezi kimligine sahip oldugunu kaydeden Vali Okay Memeis, ‘Erzurum birçok tarihi mekâni, eseri ve kültürel degeri içinde barindirmaktadir. Tarih öncesi devirlerden günümüze kadar sayisiz kültür ve medeniyete ait kalintilar bulanmaktadir. Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanli Imparatorlugu dönemleri basta olmak üzere, Ilhanlilar ve Saltuklulara ait birçok kiymetli eserimiz mevcuttur. Medeniyetlere besiklik yapan Erzurum; cografi, iklimsel, kültürel ve tarihi zenginlikleriyle dikkat çekmektedir.
Erzurum; ülkemizin, özellikle kis turizminin en önemli sehirlerinden biridir. Palandöken Kayak Merkezi ve Konakli Kayak Merkezi kis sporlarini yasamak isteyenler için essiz bir firsat sunmaktadir. Atlama kuleleri, buz pateni salonlari, buz hokeyi salonu, curling salonu, kayakli kosu, biatlon pistleri ve konaklama tesisleriyle ülkemizde spor turizmi noktasinda adeta bir cazibe merkezidir. Kar ve buz sporlari yaninda Erzurum yüksek irtifa kamplari noktasinda da hem yurt içinde hem de yurt disindan gelen farkli branslardaki sporcularin adeta akin ettigi bir sehirdir.
Ilhanlilar, Saltuklular, Anadolu Selçuklu ve Osmanli döneminden günümüze kadar gelen essiz eserlerimizden; Çifte Minareli Medrese (Hatuniye Medresesi), Yakutiye Medresesi, Üç Kümbetler, Aziziye Tabyalari, Erzurum Kalesi, Rustempasa Bedesteni ( Tashan), Hasankale, Ispir Kalesi, Oltu Kalesi, Tortum Kalesi, Yusuf Ziya Köskü, Çobandede Köprüsü, Erzurum Evleri, sehrimizin baslica önemli tarihi yapilarindandir. Atatürk Evi müzesi, Erzurum Kongre ve Milli Mücadele müzesi kurtulus mücadelemizin sembolleridir. Yine doga güzelliklerimiz Tortum Selalemiz, Narman Peribacalari, Yedi Göller, Hinis Kanyonlari, Yüzen Adalar dogal güzelliklerimizin basinda gelmektedir. Ulu Camii, Narmanli Camii, Lala Pasa Camii, Bakirci Camii, Caferiye Camii, Ibrahim Pasa Camii, Kursunlu Camii, Muratpasa Camii, Osvank Kilsesi, Meryem Ana Klisesi sehrimizin dini anlamda gezilip görülmesi gereken muhtesem eserleri arasindadir. Kaplicalar olarak Ilica Kaplicalari, Köprüköy (Deli Çermik), Pasinler, Nene Hatun Kaplicalari ve daha nice güzel kaplicalarimiz bulunmaktadir’ dedi.
Yine Erzurum’a has lezzetler Çag Kebap ve Kadayif Dolmasi turistik bakimdan gelen misafirlerin tadabilecegi yemekler oldununu animsatan Vali Okay Memeis daha sonra sunlari kaydetti
‘Ayni zamanda ilimiz, Oltu tasindan yapilan essiz hediyelik ürünler sunmaktadir. Ilimiz bu gibi daha sayamadigimiz nice önemli degerleri uhdesinde barindirmaktadir. Elbette bu tarihi, kültürel ve doga miraslarimiz bizlere essiz firsatlar sunmaktadir. Bu çerçeveden baktigimizda; Erzurum’un turizm potansiyelinin yüksek oldugunu belirtmek yerinde olacaktir. Sehrimiz turizm güzellikleriyle önümüzdeki yillarda daha çok turist konuk edecek, dogasiyla tarihi zenginlikleriyle, Dogu’nun en ugrak sehri olacagi kanaatindeyim. Erzurum’un sahip oldugu tüm bu degerler, misafirperver insanlari ve kurumlariyla turizmde bir marka kent olma noktasinda her gün daha fazla mesafe kat etmektedir. Bu baglamda; her konuda oldugu gibi turizmle alakali attigimiz her bir adimin ve projenin sürdürülebilir olmasi önemlidir.
Covid-19 salgini sebebiyle, alinan kisitlamalardan ötürü birçok etkinliklerimizin yani sira ne yazik ki, Turizm Haftasi etkinliklerinin de yapilamayacagindan dolayi üzüntülüyüz. Saglik Bakanligi ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip ERDOGAN’ in Baskanliginda yapilan kabine toplantisinda alinan kararlar dogrultusunda tüm önlem ve kisitlamalara uyulmasi; salginla mücadele sürecinin temel prensipleri olan maske, mesafe ve temizlik kurallarina dikkat edilmesi halinde bulas riski azalacaktir. Temennimiz odur ki, en kisa zamanda ülkemiz ve tüm insanlik âleminin bu salgin hastaliktan kurtulmasidir.’