Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ögrencileri yaz mevsiminde Türkiye’nin farkli bölgelerinden topladiklari yüzlerce türden böcekleri sergiledi. Ilk kez böcek sergisi görenler ise saskinliklarini gizleyemedi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde egitim alan 42 ögrenci yaz mevsiminde kendi yasadiklari sehirlerden topladiklari yüzlerce çesitte toplam 2 bin 500 adet böcegi fauna ve florasinin tespitine yönelik çalismalari için herbaryum ve mikroorganizma koleksiyonu olusturdu.
Bitkisel üretimde kayiplara sebep olan hastalik, zararli ve yabanci ot etmenlerinin tanisi, teshisi ve mücadelesi ile ilgili çalismalar yürütülürken özellikle son yillarda bilinçsizce yapilan bir takim tarimsal faaliyetlerin biyolojik çesitlilik üzerine olumsuz etkilerinden dolayi toplumda çevre bilincinin olusturulmasina katkida bulunmak için, Bitki Koruma Günleri kapsaminda bölümün son sinif ögrencilerinin yaz döneminde Türkiye’nin farkli bölgelerinden topladiklari böcek ve bitki materyalleri ile faydali mikroorganizmalarin sergilendigi etkinlik hem fakülte içerisindeki ögrenciler tarafindan hem de ilk ve ortaokul ögrencileri tarafindan büyük bir ilgi gördü.
Öte yandan sergilenen böcekler arasinda türüne az rastlanan “Gergedan Böcegi” de yer aldi.
Bölüm Baskani Prof. Dr. Önder Çalmasur ise bu tür etkinlikleri baslatarak bölüm ögrencilerinin ve toplumun çevreye daha fazla duyarli olmaya yönlendirirken özellikle böceklerin, yabani bitkilerin ve mikroorganizmalarin mevcut ön yargidaki gibi hepsinin zararli canlilar olmayip aslinda çok büyük bir çogunlugunun birçok yönleriyle faydali olduklarini, tabiatin ve canlilar aleminin birer parçasi olduklarini dogal denge açisindan mutlak mevcut olmalarinin gerekli olduklarini vurgulayarak, hem kendi tür bireylerinin hem de diger türlerin yasam hakkina saygi duymadikça insani degerleri tasiyor olamayacaklarini belirtti.