Mesut GÜLREK


CHP Erzurum'da Neden Sürekli Çuvallıyor

CHP Erzurum'da Neden Sürekli Çuvallıyor


 

Erzurum'da 45 yıl süresince seçmen karşılığı bulamayan CHP, bu kez seçime 25 gün kala Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve merkez üç ilçe Yakutiye, Palandöken, Aziziye adaylarını nihayet basına tanıttı. Toplantıda ilk sözü alan İl başkanı Serhat Can Eş  yoğun bir süreçten geçtiklerini, seçmenle yeni buluşmaya başladıklarını ifade ederek çalışmalarını anlatmak yerine  soru – cevap oturumu şeklinde geçmesini tercih edip  sözü Erzurum Büyükşehir adayı Atlıhan Atilla ya verdi. Söz alan adayda projelerini anlatma yerine toplantının soru cevap şeklinde olmasını istedi. 

Deprem ve kentsel dönüşüm üzerine ve yerinde kentsel dönüşüm sorularına yanıt olarak.

Kendisinin mimar olduğunu Erzurum daki kentsel dönüşümün tarım topraklarında yapıldığını, zemin etütlerinin yapılmadığını iddia ederek, sahadaki çalışmalarında Erzurum da yaşayan vatandaşların hoşnutsuzluğundan bahsetti. Babasının da önceki dönemlerde belediye başkanlığı yaptığını ve bu süreç içeresinde amcalarının, akrabalarının belediye ile hiçbir ticari ilişkisi olmadığını hatırlattı.

Erzurum'un şehircilik sorunlarını ve çarpık yapılaşmayı nasıl çözeceği konusunda net çözümler sunamadı.

?

Peki, sormazlar mı şimdi sizin yıllardır belediyelerle olan ilişkiniz neydi, bu şehirde yapılan birçok bina ve projede sizin imzanız yok mu? Çarpık yapılaşmalara siz bir mimar olarak nasıl imza attınız? Siz yerinde kentsel dönüşümü, yerinde yaparsanız Erzurum yeni yerleşim alanlarını gelişmesini nasıl gerçekleştirecek? İç içe geçen yüksek katlı binalar, karışık bir trafik, dar yollar nasıl genişleyecek? Sırf muhalefet yapmak için söylediğiniz sözlere seçmen nasıl inansın.

?

İhtiyacı olan emeklilere 2500 Tl vereceğinizi söylüyorsunuz, ihtiyacı olmayan kaç emekli var bilginiz var mı? Bütçeyi nerden bulacaksınız? Erzurumspor a nasıl katkı sağlayacaksınız açıklayın bilelim. Park bahçeler yapılacağını söylediniz, istihdamdan dan bahsettiniz    ciddi elle tutulan projeleriniz varsa çıkın anlatın, öyle oy isteyin.

CHP nin Palandöken adayı Cemalettin Koçak ise 2019 da Yakutiye den adaydı. O zamanda bir projesi olmayan aday çok büyük yenilgiye uğramıştı, şimdide Palandöken ilçesine aday gösterilmiş. Yine projesi olmayan aday vaatlerini sıralarken, makam odası, makam aracı olmayan bir belediye başkan profili çizmek istedi ve öğrencilere ücretsiz servis, beslenme çantası sözü verdi ardından il başkanı ve diğer 20 ilçenin adaylarını işaret ederek aslanlar sahada diyerek kendini anlattı.

Aziziye ilçe adayı da çılgın projesi ılıcanın içinden geçen Pulur çayının etrafını plaj gibi yapmayı düşünmüş. Çok merak ettim Ilıcanın içinden böyle bir çay mı geçiyor.   

CHP nin Yakutiye ilçe adayı Adnan Atalay partide en aktif seçim çalışmasını kendince yürüten genç beyefendi kişiliği ile öne çıkan bir aday.

Her gün esnaf gezileri yapan olumlu dönüşler aldığının altını çizen Atalay seçilmesi halinde sanayii esnafına kömür  yardımı yapacağını söyledi.

Çat, Şenkaya, Karaçoban ilçelerinde iddialı olan CHP Erzurum il yönetimi 1 Nisan sabahı CHP  nin Erzurum’da  büyük başarı elde edeceğine inanıyor.

Çat ilçesi de 2019 seçimleri öncesi Belediye Başkanlığı yapan Arif Hikmet Kılıç evi iş yeri İstanbul’da olduğu için Çat’ı istemedi İstanbul’un ilçelerinden aday olmak istedi, çok uğraştı ama aday gösterilmedi. Hani derler ya kör sen bur da bekle ben sağlamı bulursan gelmem bulamazsam gelirim misali oldu.

 2019 beğenmediği Çat belediyesine tekrar aday oldu ama Çatlı hemşerilerim bunu dikkate bile almadı ve Çat ta Ak parti kazandı.

2024 Seçimlerinde tekrar ortaya çıkan Arif Hikmet Kılıç bence CHP de son şansını deniyor. kazanacağından o kadar emin ki  il teşkilatından tamamen kopuk ben ne dersem o olur edasıyla, kendince ekip kurmuş seçim çalışmalarını sürdürüyor. Ama çok büyük yanılgı içerisinde olduğunu, ata alanın Üsküdar’ı geçtiği deyimini hatırlatmak isterim. 

Seçimlere 19 gün kalmış CHP nin Erzurum’un diğer ilçe adaylarını henüz görmedim tanımıyorum. Lakin ilçelerdeki diğer partilerin seçim çalışmalarının çok etkili olduğunu biliyorum.

CHP nin  il başkanı  her şeyi ben bilirim edasıyla  teşkilatından  kopuk, telefonlara dahi cevap vermeyen, ciddi bir açıklama yapamayan, aday belirlemede geç kalan,  seçim araçlarında yayınlanan müziklerini dahi yenilemeyen hala 2012 de  yayınlanan müziklerle seçim kampanyası yürüten  Serhat can Eş ‘ in ve olmayan ekibinin, adaylarının ve de 1. Muhalefet parti CHP’nin Erzurum ölçeğinde bu seçimde de sınıfta kaldığını üzülerek söylemek zorundayım. 

Bu seçim sonrası belediye kazanmak amacı olmayan il başkanı CHP nin oy potansiyelini yükseltirse bir sonraki seçimde kendine vekil adaylığında yer bulacağını sanıyor ama yanılıyor.

Siyaset tek kişiyle değil ekiple yapılır, inanarak yapılır,  seçmene ideolojini, yapacaklarını anlatılarak yapılır kaçak güreşirsen kendin çalar kendin oynarsın.   

CHP Erzurum İl Başkanı Serhat Can Eş ve ekibinin seçim çalışmaları ve ardındaki strateji konusunda eleştirilmesinin yanı sıra; CHP'nin Erzurum'da uzun yıllardır yaşadığı başarı eksikliğinin sebebi, teşkilatlanma ve çağın gerektirdiği yeniliklere uyum sağlayabilme kabiliyetinin sorgulanması gerekiyor. Eğer genel merkez bu sorunları çözmede başarısız olursa, CHP'nin Erzurum'daki bekleyişi bir hayli uzayabilir. İlçe adayları henüz kamuoyuna gerektiği biçimde tanıtılmamış ve diğer siyasi partilerin etkili seçim kampanyalarının gölgesinde sınıfta kaldığını çok rahatlıkla söyleyebilirim.