Mesut GÜLREK


Yerel Seçim Yarışında Partilerin Stratejik Hamleleri

Yerel Seçim Yarışında Partilerin Stratejik Hamleleri


 

Yerel seçimlerde başarıya ulaşmanın yolunun, bölge halkının beklentilerine uygun adaylar ve politikalar sunmakla geçtiği aşikar. Seçmenler, CHP gibi partilerden artık geleneksel sağ siyaset anlayışını bir kenara bırakıp, sol idealler, demokrasi, vatanseverlik ve devrimci ruhu temsil etmesini bekliyor. Partiler için zaman sıkıntısı da baş gösterdi; 20 Şubat'a kadar listelerini teslim etmeleri gerekiyor. Partilerdeki telaş, bu süre daralmasından kaynaklanıyor.

 

CHP, aday belirleme sürecini son ana kadar ertelemekle eleştiriliyor. Ocak ayının ilk haftasında adayların duyurulması ve meseleyi çözümlenmesi beklenirken, parti bu tarihi kaçırdı. İyi Parti, Erzurum'da il başkanı ve yeterli ilçe aday bulmakta zorlanırken, Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak birden fazla kez seçim kaybeden Canan Uçar'ı gösterdi. Yeniden Refah Partisi ise sadece birkaç ilçe adayını belirleyebildi.

AK Parti ise her seçimde olduğu gibi kurumsal bir kampanya yürütüyor ve strateji konusunda diğer partilere örnek teşkil ediyor. Siyasi deneyimde strateji ne kadar önemliyse, adaylar ve partiler arası ilişkiler, kırgınlıklar ve stratejik hesaplar da o derece önem taşıyor. Yerel seçimlere 49 gün kala partiler içinde yaşanan krizler ve aday belirleme süreçlerindeki gecikmeler, seçimin sonuçlarındaki belirsizliği artırıyor.

 

Siyasi partilerin ve adayların, yalnız kariyer basamaklarını çıkmak yerine, seçildikleri şehirlere katkı sağlayacak projeler üretmeleri bekleniyor. Seçimlere sayılı günler kala, adayların ne tür projeler sunacağı merak konusu oluyor. Ancak şu ana kadar pek çok aday ve parti, açıklanmasını beklediğimiz projeleri ortaya koyamadı.

Belediye başkanlıklarına aday olan yeni isimlerin, projelerini toparlamada zorlanması ve hazırlıksız yakalandıkları göze çarpıyor. Önemli olan siyasi mevkilere gelmek olmalıyken, Erzurum ve ilçeleri için gerçek anlamda bir fark yaratma düşüncesi ikinci plandaymış gibi görünüyor. Bu tutum, siyaseten başarı sağlandığında nasıl bir yönetim sergileneceği konusunda endişeler yaratıyor.

 

Şehir halkı olarak belediye başkanlarından projelerini görmek ve onların Erzurum için ne gibi planları olduğunu bilmek bizim en doğal hakkımız. Seçimlere kısa bir süre kala, seçmenin, hazırlıksız ve proje eksikliğiyle dikkat çeken partileri ve adayları değerlendirmesi gerekiyor. Belediye başkanlarının, gelecek vizyonlarını yansıtan somut projelerle öne çıkmaları, yerel seçimlerin kaderini belirleyecek gibi gözüküyor.